Zániku hospody se Přívrat ubránil po svém. Hostinec začala provozovat obec

9. květen 2023 14:40

V České republice se za poslední čtyři roky snížil počet vesnických hospod o 15 procent. Vyplývá to z dat Plzeňského Prazdroje, podle kterých jen v minulém roce skončilo přes 250 venkovských pohostinství. Podobný osud mohl potkat i hospodu v Přívratu na Orlickoústecku. Nakonec se o ni ale začala starat obec.

„Hospoda pro nás znamená život tady ve vesnici. Lidi se sejdo u a popovídají,“ říká paní Lenka, která si cení i úprav, které obec v posledních letech v hospodě udělala.

Posedět do přívratské hospody ale nechodí jen místní. Láká také cyklisty, třeba pana Jaroslava. „Jezdím na kole, tak si zajdu na pivko a nevím, do které hospody bych měl chodit, než sem do Přívratu. Tady je to o kulturním žití, tady se děje tolik věcí.“

Místní i přespolní

Podle hostinského pana Pavla má hospoda v průměru okolo 25 zákazníků denně a o víkendech i víc. „Převážně jsou to místní, nicméně s lepšícím se počasím se stále více objevují cyklisté a turisté.“ Stálých zákazníků má hospoda podle vrchního přibližně 40.

Vesnickou hospodu v Přívratu provozuje poslední přibližně čtyři roky obec. „Ke konci roku 2018 nám odešel soukromník, který tu podnikatelskou činnost už nezvládal, a stáli jsme před rozhodnutím, co s hospodou,“ líčí starosta obce Přívrat Jan Stránský (Společně pro kraj). Obec chtěla hospodu za každou cenu udržet, ale nového nájemce se nepodařilo sehnat. Zastupitelstvo se tak rozhodlo, že obec bude provozovat hospodu vlastními silami.

Pořád je co vylepšovat

Provozováním hospody obec zatím neprodělává, ale ani nevytváří příliš velké zisky. „Všechno, co vyděláme nad tu nulu, se snažíme investovat zpátky do hospody tak, abychom byli zajímaví pro naše lidi i pro zákazníky přespolní,“ říká starosta.

Během covidu, kdy měla hospoda zavřeno, zrekonstruovali vnitřní vybavení a následně investovali do posezení před hospodou, do nabíječky pro elektrokola a zapracovali i na vizuální stránce objektu.

Kvůli vyšším cenám nápojů a dalšího sortimentu musela hospoda mírně podražit. Podle Stránského se ale snaží udržet co nejnižší ceny piva, aby neztratila klientelu.

Spustit audio

Související