„Západovýchodní orchestr“ provede Mou vlast. Zkouškový proces a nahrávky jednoho z nejpozoruhodnějších mládežnických orchestrů

10. květen 2022

Před pěti lety zahájil Pražské jaro Mou vlastí dirigent Daniel Barenboim s Vídeňskými filharmoniky. Letos ze zdravotních důvodů musel své hostování zrušit. Ale přijíždí pozoruhodný mládežnický orchestr zvaný v angličtině West Eastern Divan, česky Západovýchodní díván, který dvacet let pomáhá budovat a každý jeho koncert má velmi silnou symbolickou rovinu. Akademie 10. května bude patřit vzpomínce na hostování před pěti lety, tak zmíněnému orchestru mladých z Blízkého východu.

Orchestr vznikl za pozoruhodných okolností na studentském letním projektu ve Výmaru v roce 1999 – a jmenuje se podle Goethovy básnické sbírky Západovýchodní díván. Ta je považována za první velkou inspiraci významného západního básníka literaturou Blízkého východu. Také orchestr propojuje hudebníky Evropy a Blízkého východu, ale hlavně hudebníky Izraele, Palestiny, Egypta či Sýrie mezi sebou.

Po více než dvaceti letech má za sebou úctyhodnou sérii koncertů na světových pódiích a několik významných nahrávek, do kterých v Akademii sáhneme – koncerty z Ženevy, Ramalláhu, Berlína i Salcburku. Krátká, ale mimořádně intenzivní, je historie orchestru, u jehož zrodu stál Daniel Barenboim společně s palestinským intelektuálem Edwardem Saidem. Jedním z vrcholů byl koncert v Ramalláhu a dokumentární film Paula Smaczného Knowledge is the Beginning (Poznání je začátek).

Čtěte také

Druhá polovina Akademie připomene, jak Daniel Barenboim zkoušel kultovní skladbu české hudby s Vídeňskými filharmoniky. Tehdy vznikl i pozoruhodný dokument Martina Suchánka, který popsal v rozhlasové besedě své postřehy, když společně sledovali zkoušky ve spolupráci s muzikologem Viktorem Velkem.

Z několika stran otevřeme brány světového umění a o dva dny dříve připravíme atmosféru pro letošní zahajovací koncert Pražského jara, který bude místo Barenboima nakonec řídit mladý nadaný německý dirigent Thomas Guggeis. Poslouchejte 10. května v pravidelné Akademii.

Spustit audio