Zaparkovat v centru Hradce je stále složitější. Pomůže dražší parkovné nebo podzemní garáže?

13. únor 2020 10:02

Někteří lidé bydlící v okolí královéhradeckého Ulrichova náměstí si často stěžují, že večer nemají kde zaparkovat. Řešením by podle komise místní samosprávy mohlo být zavedení ryze rezidentních zón nebo zvýšení cen parkovného pro návštěvníky. Ti by podle úvah komise následně mohli hledat levnější stání v parkovacích domech v blízkosti středu města.

Čtěte také

Lidé bydlící v centru Hradce Králové si na nedostatek parkovacích míst stěžují dlouhodobě. Jedním z požadavků Komise místní samosprávy Střed města je zrušení parkování zdarma přes noc a o víkendech.

„Sama jsem si udělala takový jednoduchý průzkum. V neděli večer jsem si na úseku dvanácti parkovacích míst zjistila, že řádově třetina z nich neměla rezidentní kartu. Myslím si, že to je zjevný důkaz toho, že ta parkovací místa zkrátka rezidentům chybí," říká za KMS Střed města Ivana Bezdíčková.

Město Hradec Králové se úpravě parkovného nebrání

Náměstkyně primátora Věra Pourová z ANO už zahájila na této téma jednání se společností ISP, která ve městě spravuje systém parkování.
„Někde prostě upravíme ceny. Tam, kde je velký přetlak, kde nechceme, aby nám auta stála a ničila naše krásné město, bude asi muset být parkovné vyšší."

Lidé bydlící v centru Hradce Králové si na nedostatek parkovacích míst stěžují dlouhodobě (ilustrační foto)

Další možností jak zklidnit dopravu v centru města, je výstavba podzemních garáží.

„Jedním podnětem je vybudovat parkovací dům pod Ulrichovým náměstím a výhradně pro rezidenty. Pokud na to získáváme nějakou oponentní reakci, že by takový projekt byl příliš drahý, tak ano, věřím tomu, ale domnívám se, že by do toho bylo možné například vtáhnout i rezidenty, že by se na tom nějakým způsobem finančně spolupodíleli," říká Ivana Bezdíčková.

Čtěte také

Jenže tento plán na královéhradeckém magistrátu podporu nenašel. Pokračuje Věra Pourová.
„V centru města je poměrně vysoká spodní voda, takže toto úplně nepřichází v úvahu. Uvažujeme například o podzemním parkovacím domě, pokud by se to podařilo, na Velkém náměstí. Ovšem je zase otázka, zda-li by občané třeba z Ulrichova náměstí byli ochotni si na Velké náměstí dojít."

Na problém s parkováním v centru Hradce Králové dlouhodobě upozorňuje i opozice.

„Ale ruku v ruce s tím musí přijít také další opatření i mimo centrum města. To znamená dejme tomu i parkovací domy na sídlištích, vybudovat záchytná parkoviště tam, kde to dává smysl, například na Slezském Předměstí nebo v okolí dopravního terminálu a podobně," nastiňuje možnosti řešení Aleš Dohnal z Pirátů.

autoři: Václav Pilný , baj
Spustit audio

Související