Zapomeňte na pranostiky i čtvero ročních období. Expedice do světa extrémního počasí a změny klimatu

14. leden 2023

Počasí i klima se navždy mění! Vypadá to, že můžeme zapomenout na pravidelné střídání čtvera ročních období i na veškeré pranostiky, kterými se řídili naši předkové. Stačí si připomenout přelom roku, kdy jsme u nás naměřili kolem dvaceti stupňů Celsia, zatímco Severní Ameriku zasáhly kruté mrazy a sněžení. Expedice na Dvojce tentokrát míří do světa extrémních výkyvů počasí a změny klimatu. Na co se máme připravit a s čím můžeme počítat? 

Extrémní co do počasí byl vlastně celý loňský rok 2022. Padesáti stupňová vedra v Pákistánu, více než 40 stupňů ve Velké Británii i oteplení na Sibiři. Za oceánem naopak hurikány a záplavy, a na konci roku smrtící mrazy. S potížemi spojenými s klimatem se loni potýkala téměř každá část naší planety. A podle vědců to může být ještě horší.

Rok 2023 má být opět jedním z nejteplejších

Podle předpovědi britského meteorologického úřadu bude rok 2023 opět jeden z nejteplejších v historii. Bude to desátý rok v řadě, kdy bude globální teplota nejméně o 1 °C vyšší, než je průměr. Co tyto jevy způsobuje, dají se předpovědět, a jak se na ně máme připravit? Skutečně přestanou platit pranostiky našich předků a přestaneme mít jaro léto, podzim a zimu?

Expedici povedou meteorolog Martin Novák z Českého hydrometeorologického ústavu v Ústí nad Labem – Kočkov, klimatolog Aleš Farda z Ústavu globální změny Akademie věd ČR a astrofyzik, environmentalista a odborník na klima Jan Hollan.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.