Zařazení na seznam památek UNESCO žádné pohádkové peníze nepřináší

1. listopad 2018 10:54

Prestiž i problémy znamená zařazení mezi památky UNESCO. Přesvědčili se o tom obyvatelé obce Holašovice na Českobudějovicku, která je na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví už dvacet let.

„Tady vidíte selský dvůr z roku 1861, tamhle první prvorepublikovou školu z roku 1884, kam chodili první obyvatelé Holašovic, tamhle kapli věnovanou svatému Janu Nepomuckému,“ ukazuje architektonické perly holašovické návsi Jan Jílek, starosta Jankova, pod který Holašovice spadají.

To, že jsou všechny domy jako ze škatulky, nesouvisí podle něj ale se zapsáním obce na seznam UNESCO. „To je pouze známka a prestižní značka. Asi byla nějaká představa, že přijede někdo na bílém koni, hodí tady přes rameno pytel dukátů a každý rok to zopakuje. Tohle je ale opravdu jenom v pohádce,“ říká.

Přijetí Holašovic do velké rodiny památek světového kulturního dědictví přineslo obci spíš víc problémů než užitku. „Je to samozřejmě nutná a přísná kontrola Národního památkového ústavu, přímá kontrola stavebního úřadu i nadřazených orgánů. V tomhle ohledu je to jednoznačně určité břemeno a negativum,“ vysvětluje Jan Jílek.

Turisté statky obdivují, ale něco jiného je v nich bydlet, říká obyvatelka Holašovic

Holašovice bez turistů v zimě

Jediná obec v České republice zapsaná na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, to jsou jihočeské Holašovice. V 16. století je vylidnila morová epidemie a místo českých obyvatel tu začali žít hlavně Němci. Po druhé světové válce museli odejít, pak už se vesnice stala ryze českou.

Mezi rodáky, kteří v obci stále žijí, patří pětasedmdesátiletý František Žížala. „Turistů je tady opravdu hodně, zvlášť v létě. Mně osobně to nevadí, přináší to peníze dvěma hospodám a možná teď nově otevřenému koloniálu,“ říká.

Malebná obec patřila vždy mezi perly jižních Čech. To, že v ní lidé rádi bydlí, je vidět všude okolo, protože se o svoje krásné historické domy vzorně starají. Už proto si poctu být na seznamu výjimečných památek světa určitě zaslouží.

Spustit audio

Související