Zásadní zprávy týdne? Pro Mikrovlnky hlavně vesmírný úklid, neurotičtí ptáci a nové schody v Brně

27. červen 2019

Ivana Veselková a Zuzana Fuksová v novém díle podcastu Mikrovlnky vyjídají to nejvíc a top ze zpravodajské misky. Jako zvědavé bytosti je zaujaly zprávy jak ze Země, tak z vesmíru. Začínají ale pozemskými kauzami, mezi kterými v tomto týdnu vynikala hlavně jistá Britka, která se před smrtí chtěla alespoň jednou nechat zatknout a prohledat policistou, ačkoliv nic špatného neprovedla. 

Její hodná vnučka ví, že poslední přání se plnit musí, a tak jí tenhle kinky předsmrtný zážitek umožnila. A tak to má být. Zuzana se hned vytasila s tím, že by si jako poslední přání chtěla splnit touhu sníst neomezené množství sushi. Ivana si všechna přání uspokojuje denně, takže ji nic nenapadlo – prostě zenová žena jako vždy.

Došlo ale i na chmurnější info. Ptáci kvůli lidskému hluku nedokážou komunikovat efektivně a bránit se případným útokům, což může vést k jejich vymírání. Zuzana zde jako obvykle našla paralelu s mateřskou tzv. dovolenou, během které jsou dovolenkující rodiče taky vystaveni hluku jako při mučení v Guantánamu. 

Ivana si libovala ve zprávě o úklidu oběžné dráhy zanesené odpadky, což jí připomnělo přítele, který za sebou nechává v celém bytě ponožky a slipy. Nebyly by to Mikrovlnky, kdyby se z vesmíru nevrátily zpět na zem. Konkrétně do Brna, kde bude jedna ušlapaná cesta ve svahu nahrazena schody za několik milionů. Happy endů je v době globální klimatické změny málo, proto jsou moderátorky rády, že lze právě v rodišti Zuzany vždy nějaký ten šťastný konec najít.

Je mezi těmito zprávami nějaká červená linie? Pusťte si celý nejnovější díl Mikrovlnek a zjistíte, že ani náhodou, i když vlastně všechno souvisí se vším.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.