Záskok pro Sissi. Povídka o tom, jak půvabná císařovna Alžběta shání svému manželovi Františku Josefovi přítelkyni

16. leden 2022

Alžběta neboli Sissi, manželka rakouského císaře Františka Josefa, byla žena krásná, leč poněkud zvláštní. Jen velmi nerada plnila své císařské povinnosti a později ji to zřejmě moc nebavilo ani v manželství.

Účinkují: Kamila Valůšková, Eva Novotná, Jiří Valůšek, Vladimír Krátký, Jaroslav Kuneš
Připravil: Ivan Němec
Napsal: Oldřich Daněk
Dramaturgie: Olga Jeřábková
Režie: Lukáš Kopecký
Natočeno: v roce 2013

Právě o tom je příběh z pera dramatika, spisovatele, režiséra a scenáristy Oldřicha Daňka. Odehrává se přímo na dvoře rakouského císaře Františka Josefa, jemuž jeho manželka Sissi shání přítelkyni. Vybere mu herečku Kateřinu Schrattovou.

Autor povídky Záskok pro Sissi Oldřich Daněk se narodil 16. ledna 1927 v Ostravě. Vystudoval gymnázium, maturoval krátce po válce a na čas nastoupil jako herec do ostravského Divadla mladých. Z té doby pocházejí i jeho první literární práce.

Vystudoval herectví a divadelní režii na pražské DAMU. V 50. letech působil jako režisér v Krajském oblastním divadle v Hradci Králové a v Divadle F. X. Šaldy v Liberci. V té době se také dostal k filmu.

Jako dramatik i spisovatel často zpracovával témata z historie. Na přelomu 60. a 70. let vznikla jeho historická románová trilogie Král bez přilby, Vražda v Olomouci a Král utíká z boje z období posledních Přemyslovců.

Mezi jeho nejznámější divadelní hry pak patří historické drama Dva na koni a jeden na oslu, Vévodkyně valdštejnských vojsk nebo Válka vypukne po přestávce. Spolu s Janem Otčenáškem napsal scénář k populárnímu televiznímu seriálu Byl jednou jeden dům. Oldřich Daněk si vyzkoušel i žánr rozhlasové hry. Zemřel v roce 2003 v Praze.

Spustit audio

Související