Zaškrábnutí. Hörspiel s poezií Jaromíra Typlta a ve zvukové kompozici Michala Rataje

6. červenec 2020

Rozhlasová premiéra z nového alba Zaškrábnutí autorské dvojice Jaromír Typlt a Michal Rataj a nových básní Jaromíra Typlta. Sami autoři kompozici nazývají německým slovem Hörspiel, tedy ani jako poezii, ani jako hudbu či spojení obojího, ale jako tvar, který se v německém rozhlase používá pro původní rozhlasovou hru. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Jaromír Typlt, Michal Rataj, Ivan Boreš, Tomáš Liška, Marek Kimei Matvija
Připravil: Petr Gojda
Premiéra: 6. 7. 2020
Natočeno: v roce 2020

Společná tvorba obou autorů vyvěrá ze společných improvizací a hledání – a ústí sice ve tvar velmi otevřený interpretacím (vyžadující aktivní přístup posluchače), ovšem formálně uzavřený, až dokonalý.

Jeho tah:
Kdybych drtil v prstech
teď anebo nikdy
prozradil bych ti svůj praskot

Můj tah:
Kdybys měl tu správnou uniformu
poslal bych tě k sobě na výzvědy
jestli už konečně
něco vím

Společnému prorůstání se oba autoři věnují už řadu let. Své Škrábanice – jak společný projekt souhrnně označují  představili nejen mnohokrát koncertně, ale také na albu v roce 2014. V loňském roce dvojice oslavila deset let tvůrčí spolupráce a před několika týdny vydala novou desku Zaškrábnutí, na které se podíleli i další hudebníci.

Čtěte také

Michal Rataj (1975) je rozhlasovým posluchačům dobře známý hudební skladatel, protože řadu let v rozhlase působil (nejen) jako hudební režisér a dramaturg programové řady Radioateliér. Je podepsán pod hudebním ztvárněním řady rozhlasových her i dalších pořadů (například oceněná inscenace hry Georga Büchnera Vojcek, spolu s režisérem alešem Vrzákem) a v neposlední řadě znělek, které provázely vysílání Českého rozhlasu Vltava do podzimu 2017. Kromě svého rozhlasového působení je také pedagogem HAMU či autorem hudby k filmům Jan Palach, Rodina je základ státu a seriálu České století. Účastní se pravidelně hudebních festivalů u nás i v zahraničí, je autorem orchestrální i komorní hudby.

Čtěte také

Jaromír Typlt (1973) je spisovatel, performer, editor, výtvarný kůrátor a básník, jehož básně rozhlasoví posluchači ještě příliš neznají. Eseje o literatuře a výtvarném umění zveřejňuje například v literárních časopisech Souvislosti, Revolver Revue, Host, Analogon, Tvar apod. Zatím poslední básnická sbírka (ze které v pořadu zazní dvě básně) vyšla u nakladatelství Argo pod názvem Za dlouho.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související