Zastupuje ombudsman Českého rozhlasu i neplatící koncesionáře? Rád bych, ale nemohu, odpovídá Pokorný

3. červen 2021

Milan Pokorný je ochráncem práv koncesionářů Českého rozhlasu. „Zrovna dnes jsem měl velmi vzrušený telefonát s posluchačem, který sice poslouchá, ale poplatky neplatí. Zdůvodňuje to tím, že zapomněl, ale zákon zapomínání nezná. Rád bych tak zastupoval všechny, kdo poslouchají, ale musím jim doporučit, aby si zaplatili, jinak se vystavují sankcím,“ popisuje v pořadu Hovory.

Jenže 45korunový rozhlasový poplatek se podle Pokorného nezměnil nejméně 16 let. „Zatímco náklady rozhlasu se za tu dobu zvedly minimálně o třetinu. Takže jestli je někdo v této společnosti na tom ne zcela dobře, tak je to, co se týče financí, Český rozhlas,“ podotýká.

Čtěte také

Posluchači se podle Pokorného často domáhají zrušení 5tisícové pokuty, která za neplacení koncesionářských poplatků ze zákona hrozí.

„Říkají, že doplatí, co dluží, ale pokutu, když jim zároveň třeba krachuje firma, platit nechtějí. Já jim ale říkám, že bych rád vyhověl, v řadě případů jako úmrtí v rodině je to pro ně velmi těžké a opravdu bych rád, aby se to řešilo smírně, ale legislativa mi tu možnost prostě nedává. Je to spíš na zákonodárcích než na ombudsmanovi rozhlasu,“ tvrdí.

Faktem je, že poplatky musejí platit i zaměstnanci rozhlasu a výjimky jsou zákonem striktně vymezeny.

Ferda Mravenec ČRo

Ještě než se Milan Pokorný stal ombudsmanem, byl šéfredaktorem Týdeníku Rozhlas. „Ale začínal jsem tam v roce 1990 opravdu od píky – jako redaktor a postupně jsem byl vším, čím v časopise být můžete.“ S posluchači tak byl zvyklý komunikovat denně.

Milan Pokorný

„Dnes je ta komunikace hlavní náplní mé práce, takže je asi stokrát intenzivnější, a to jak na objem, tak na náročnost. Co je jiné, to je míra poznání, co vlastně rozhlas je.“

Už pět let, co je ombudsmanem, tak musí vědět, co se v rádiu děje – od techniky přes bezpečnostní zázemí, poplatky. „A samozřejmě program, který je můj denní chléb. Takže jsem takový Ferda Mravenec – práce všeho druhu,“ dodává s úsměvem.

Celý rozhovor s Milanem Pokorným si poslechněte v audiozáznamu, ptal se David Šťáhlavský.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio