Zátopek získal osm Českých lvů. Filmaři během ceremoniálu podpořili Ukrajinu

Nejlepším filmem loňského roku je Zátopek. Českého lva za snímek převzal v pražském Rudolfinu režisér David Ondříček. Česká filmová a televizní akademie celý večer věnovala válkou sužované Ukrajině. Diváci tak mohli posílat peníze na sbírku SOS Ukrajina.

Slavnostní večer, kterým provázel herec a režisér Jiří Havelka, začal několikaminutovým potleskem ve stoje na podporu obyvatel napadaného státu. Jednu z prvních cen pro nejlepší studentský snímek předávala Elizaveta Maximová, která přečetla i krátký projev.

Čtěte také

„Moje srdce je dnes s Ukrajinou, s Ukrajinci, kteří hrdě brání svoji zem. Moje srdce je i s mými blízkými žijícími v Rusku. S mými prarodiči, kteří po večerech poslouchali Echo Moskvy, které je od včerejšího dne oficiálně zakázáno. S mladším bratrem, který byl zatčen na protestech proti vládě v Moskvě. Nemohla jsem dnes mlčet a svoji promluvou chci podpořit Ukrajince i Rusy, kteří chtějí mír,“ řekla.

Osm sošek Českých lvů si odnesli tvůrci sportovního dramatu Zátopek režiséra Davida Ondříčka, který převzal i cenu za nejlepší film minulého roku. Filmový a televizní akademici ocenili za hlavní roli Emila Zátopka herce Václava Neužila.

V ženské kategorii získala cenu pro nejlepší herečku Pavla Gajdošíková. Ta si v romanci Chyby zahrála mladou ženu Emu s pošramocenou minulostí.

Trojci skleněných sošek si odnesl režisér Michal Nohejl za černou komedií Okupace. Za scénář k příběhu z maloměstského divadla v období normalizace, kam nečekaně přijde ruský voják, dostali českého lva Vojtěch Mašek a Marek Šindelka.

Podívejte se do zákulisí, kde se ocenění postupně svěřovali se svými prvními dojmy moderátorovi Jiřímu Šteflovi. Všechny rozhovory jsme natáčeli na video a najdete je na YouTube kanálu Radiožurnálu.

autoři: Martin Hrnčíř , prh

Související