Závětí z dědictví vyloučíte manželku i rodiče, ale nikoliv děti. U nich lze přistoupit k vydědění

11. květen 2023

Naším hostem je advokát Mgr. Daniel Buzu z advokátní a insolvenční kanceláře ADKINS Legal, s.r.o. Téma dnešní radiopoadny zní: dědictví a závěť. Zákonné vydědění nebo případně z druhé strany, jak se proti vydědění bránit.

Budeme věnovat dotazům našich posluchačů, protože k tomuto tématu se jich tady schází hodně. Začneme emailem od pana Petra, který píše takový příběh rodiny. Synovi z prvního manželství manželka nemůže odpustit neplacení na jeho děti z předchozího vztahu. Vede nezřízený život a nelíbí se nám ani jeho naivní nakládání s penězi. Je nějaká cesta, jak syna vydědit?

Začali jsme poměrně složitým dotazem, ale tím lépe. Moje rada zní, syn vaší paní manželky je takzvaně nepominutelný dědic, tedy ze zákona se mu musí dostat povinný díl. Jsou dvě cesty, jak na to, aby zdědil co nejméně.

Chtěl bych zdůraznit, že vydědit lze nepominutelné dědice, a těmi jsou vaši potomci, pouze ze zákonných důvodů.
Mgr. Daniel Buzu, advokát

První varianta je, a já bych zkombinoval obě dvě, rovnou předesílám, první varianta je učinit závěť, kde se omezí jeho dědický podíl pouze na povinný díl.

Čtěte také

Aby byla jistota, že pokud by dědil, tak zdědí pouze ono zákonné minimum. Chtěl bych zdůraznit, že vydědit lze nepominutelného dědice pouze ze zákonných důvodů a na tento případ může mířit důvod, že syn vede trvale nezřízený život. Já vím, že to teď zní trochu mimo, ale není. Protože existuje soudní praxe Nejvyššího soudu, kdy Nejvyšší soud rozhodl, že potomek nehradil více než jeden rok výživné na své děti. A zároveň k tomu byl ještě jeden důvod. Myslím, že hazard, tak to byl důvod pro vydědění.

Takže můžeme si říci, že jsou zde důvodné domněnky proto, že může být naplněn důvod vedení trvale nezřízeného života. Dříve se tomu také říkalo, podle praxe z první republiky, vytrvale zhýralý život. Takže doporučuji závěť a vydědit z tohoto důvodu.

Zmínil jste zákonné důvody k vydědění. A pokud bude sepsaná řádně závěť, tam by musely být zmíněny ony zákonné důvody? Jak to ošetřit?

Čtěte také

Zkusím to vzít trošku zeširoka, protože je to složitější téma. V závěti můžeme upravit to, kdo a kolik dědí s tím, že nesmíme nikdy zapomenout na ony nepominutelné dědice, což jsou, když to zjednoduším, pouze potomci. Tedy ne manželka, ne rodiče, ne sourozenci, pouze vaši potomci.

Můžeme tedy závětí vyloučit manželku i rodiče, ale pokud bychom chtěli našim potomkům, dětem, dát méně než povinný díl, tak bychom museli přistoupit k vydědění. A to lze pouze ze zákonných důvodů. A zákon nám dává přibližně pět okruhů, pro které můžeme potomka vydědit, tedy závětí. Primárně napsat závěť. A potom, když opravdu chceme, aby to dítě nedostalo vůbec nic, tak musíme přistoupit ještě navíc k vydědění.

Jak je to s dědickou daní?

To je velmi praktický dotaz. Dědická daň je zrušena, už není. Ale ještě doplním, platí se náklady na notáře podle notářských tabulek. Ale pokud něco zdědíte, daň neplatíte.

Celou radioporadnu s advokátem Mgr. Danielem Buzu o dědictví a případném vydědění si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související