Závislost na internetu a sociálních sítích je nemoc! Naštěstí se můžete vyléčit sami, radí psycholog

31. říjen 2016

Jak poznáte svou nebo potomkovu závislost na počítači? Přečtěte si příběh 19leté Veroniky, která u sebe závislost objevila sama.

„Přišla jsem na to, když jsem se měla učit na maturitu, ale nemohla jsem se soustředit. Pořád jsem jen hledala čas na youtubery, blogy, diskuse na různých sociálních sítích. Abych se mohla učit, musela jsem internet doma vypnout. Tehdy mi došlo, že asi mám nějaký problém,“ říká Veronika.

Problém zatím řeší sama. Našla si třeba programy, kterými některé stránky zablokovala. „To pomohlo. Ale internetové diskuse jsou pro mne ďáblovo dílo, které mi čas bere pořád.“ Klinický psycholog a psychoterapeut Jan Kulhánek její postup chválí. Jak podle něj ideálně postupovat?

Krok za krokem

Prvník krokem je si vůbec přiznat, že máte problém. To je samozřejmě nejtěžší. Druhým krokem je pokus o samoléčbu. „Software blokující stránky je dobrý nápad. Běžně to doporučujeme,“ radí Kulhánek. Když se vám aspoň měsíční samoléčba nedaří, nastupuje třetí krok: návštěva psychologa. „Často stačí jen jedna konzultace.“

Jak ale poznat, že jste závislý? „Pokud nemáte přístup k internetu a máte zabíhavé myšlenky, jste podráždění, trpíte nechutenstvím a jste úzkostní, pak jste závislí,“ shrnuje psycholog. Závislost může změnit i vaše návyky, přestanete chodit do práce, školy. „Nastává tzv. bažení. Cítíte vzrušení jen při pohledu na počítač.“


Další projevy závislosti na internetu
- výkyvy nálad
- nervozita
- vztek
- depresivní stavy, pokud nejste on-line
- abstinenční příznaky (podobně jako narkomani nebo alkoholici)

Rada pro rodiče

„Zkuste společně přemýšlet, co jiného by vašeho potomka mohlo bavit. Na začátku bude vše odmítat, na to se připravte. Nevzdávejte to ale. Návštěvu psychologa doporučuji i proto, aby si rodiče ujasnili společný postup. Nejde o to mu ubližovat. Chcete přece mít doma zdravé dítě,“ uzavírá psycholog.

autoři: lup , Eva Kličková
Spustit audio