Zavřené herny a kasino v kapse. Chování hráčů a sázkařů se změnilo, někteří se do heren už nevrátili

24. červen 2022

Doba, kterou jsme během covidu trávili u počítačů studiem, prací, komunikací nebo hraním počítačových her, se oproti časům předchozím značně prodloužila. O tom, jak to proměnilo naše chování na internetu a zda to přivedlo do poraden pro závislosti více gamblerů, mluvil v Diagnóze F psychoterapeut Pepa Šedivý z Drogového informačního centra Sananim.

Život v Česku už pár měsíců vypadá normálně. S odstupem času jsou k dispozici i první údaje o tom, jak se proměnilo chování Čechů na internetu. „Zatím to vypadá tak, že na začátku lockdownu čas strávený u počítačů výrazně narostl, ale pak se to zase zklidnilo. Zdá se, že covid nezplodil generaci lidí, kteří nejsou schopni života venku,“ hodnotí Šedivý.

Psychoterapeut Pepa Šedivý

S covidem se proměnilo i prostředí hraní a sázení. Kasina a herny se v době lockdownů zavřely a ti, kteří tam dříve chodili, buď hrát úplně přestali nebo se přesunuli do online prostoru. Podobně reagovali i sportovní sázkaři. „Někteří z nich přestali, protože nemohli sázet na naše ligy. Ti, kteří už mají vážný problém, si našli jiné sporty nebo zápasy v jiných částech světa,“ popisuje zkušenosti hráčů a sázkařů psychoterapeut.

Pro lidi, kteří mají problém na internetu je na webové stránce Končím s hraním k dispozici test, který ukáže, jak vážný problém mají a také online léčebná intervence, pokud by s ním chtěli začít něco dělat.

Není ale to, že léčíme závislost na internetových aktivitách opět v online prostoru poněkud kontraproduktivní? A co má společného online svět s pálenkou, kterou bílý muž přinesl původním indiánům? Poslechněte si Diagnózu F s Pepou Šedivým.

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka