Zavři oči, cestuj tmou. Beyoncé vzývá housové devadesátky, Gorillaz lákají do Posledního kultu

29. červen 2022
Topinky

Australský pop je naše slabost – prominentní místo v letním playlistu proto získává melbournské trio Telenova, jejichž povznášející hudba má podobně terapeutický rozměr jako slovenštinou prodchnutá novinka rapperky Hellwany. K potřebě léčit šrámy posledních těžkých let se navíc v housovém rytmu přidává i sama Beyoncé. Break My Soul!

Telenova - Haunted

Credits: Angeline Armstrong, Edward Quinn, Joshua Moriarty, Styalz Fuego, Kaelyn Behr
Label: Pointer
Album: Stained Glass Love EP

Australské trio Telenova prorazilo loni hned svým výtečným debutovým EP Tranquilize, které hudebníky z Melbourne představilo jako milovníky filmového zvuku, triphopových asociací a ambiciózního dramatického designu. Na nejnovějším singlu Haunted trojice navazuje na bohatý hypnotický sound své předchozí tvorby, která asociuje jak tvorbu legendárních Massive Attack, tak i širokoúhlé soundtrackové krajiny losangeleských Cannons. Skvělá skladba s potemnělým podtextem je předzvěstí nového EPčka Stained Glass Love, které vyjde 19. srpna a bude otevírat témata sebedestrukce, zlomeného srdce, závislosti, touhy, úzkosti i znovuzrození. „Psaní tohoto minialba bylo hodně niterným zážitkem,“ vysvětluje k bolestí nasáklým textům charismatická zpěvačka Angeline Armstrong a dodává: „Většinu písní jsem složila během dlouhých australských lockdownů, kdy jsme všichni byli výrazně introspektivní.“ To jsme pořád. Track týdne.

Beyoncé - Break My Soul

Credits: Beyoncé Giselle Knowles-Carter, Adam Pigott, Allen George, Christopher Stewart, Fred McFarlane, Freddie Ross, Shawn Carter, Terius Nash
Label: Parkwood / Columbia
Album: Renaissance

Málokterá interpretka změnila standardy hudebního průmyslu tolikrát jako Beyoncé. Když před devíti lety k překvapení všech nahrála bez komentáře instrumentální skladbu Bow Down/I Been On na svůj soundcloudový účet, lidé byli zmateni. O to větší humbuk způsobila o pár měsíců později, když vydala bez jakéhokoli ohlášení rovnou celou desku BEYONCÉ. Stejnou strategií šoku se poté vydala i řada dalších výrazných interpretů a anglofonní média několik dalších let pro tento překvapivý způsob vydávání desek používala idiom „pull a Beyoncé“. Po další úspěšné desce Lemonade, kterou Bey doplnila o vysokorozpočtový audiovizuální film pro HBO, přichází i tentokrát s překvapením. V situaci, kdy je mainstreamovým standardem ‚New Music Friday‘, představila Beyoncé pilotní singl Break My Soul z desky Renaissance v úterý. Překvapivý je i odklon žánrový – na novince se vracíme do 90. let za klubovou housovou hudbou, kterou zpěvačka zatím nijak výrazně nezkoumala. Skladba mimo jiné sampluje track Explode bouncové legendy Big Freedia a jedno je i podle rozhovoru pro britský Vogue jasné: celá deska bude taneční a jejím cílem bude léčit rány po událostech posledních let.

Hellwana - Keď zavrem oči, cestujem tmou

Credits: Monika Evans, Adam Baňas
Label: self-released
Album: Keď zavrem oči, cestujem tmou single

Jeden z největších talentů domácí rapové scény Hellwana má za sebou velmi úspěšné měsíce: získala cenu Apollo za singl roku Das Leben, hostovala na tracích Jamese Colea, Idey nebo Opia a hned 1. ledna oznámila nové EP Das Leben. Z něj teď představuje skladbu Keď zavrem oči, cestujem tmou, na které slyšíme pro změnu slovenštinu. „Ta skladba je o něčem, čím jsem si musela projít. Vypsala jsem se ze smutku a je tak určená mně i lidem, kteří si prožili to samé,“ říká Hellwana pro Radio Wave o skladbě, kterou produkoval BXSTON a míchal Filip Zagata. Taneční hudbou říznutý track doprovází vizuál od Kateřiny Vlachové, kterou můžete znát také jako DJku RAVN. (Doporučujeme vám také poslech jednoho ze starších dílů našeho podcastu Brrrap, ve kterém se Hellwana o své tvorbě otevřeně bavila s Jakubem Šímou).

Gorillaz - Cracker Island ft. Thundercat

Credits: Damon Albarn, Jamie Hewlett, Remi Kabaka Jr., Stephen Bruner, Greg Kurstin
Label: Parlophone
Album: Cracker Island single

Na Damona Albarna a jeho Gorillaz je vždy spolehnutí. Už skoro čtvrtstoletí jede tahle hitová mašina na plný výkon a nevykazuje žádné známky opotřebení. Důkazem je nový track Cracker Island, kterými animovaná superskupina otevírá novou kapitolu své diskografie. Po překlenovacím EPčku Meanwhile z loňského roku jsou aktuálně Gorillaz na turné v Americe a teasují nový projekt. Na internetu se minulý týden objevily zprávy, které fanoušky žádají, aby se upsali tajemné webové stránce a stali se členy něčeho, co Gorillaz popisují jako The Last Cult. Možná je to název nové desky, o níž Albarn občas mluví v rozhovorech, skladbu Cracker Island každopádně kapela hrála i na turné a ve studiové verzi na ní hostuje virtuózní baskytarista a držitel dvou Grammy Thundercat. O produkci se postaral Greg Kurstin, který už má v kapse osm zlatých sošek gramofonů a čtyři americké No. 1 hity.

Duke Deuce - Just Say That ft. GloRilla

Credits: Patavious Isom, Gloria Woods, Allen Ritter, Leland Wayne, Richard Addinsell
Label: Quality Control / Motown
Album: Crunkstar

Těžkotonážní memphiský rapper Duke Deuce vyznává žánr crunk, který byl globálně populární před dvaceti lety a nestydí se za to – svoje nové album vydané na konci června rovnou nazval Crunkstar. Na desce mu samozřejmě hostuje spousta lokálních rapperů, ale i hvězdy jako Lil Yachty, Rico Nasty nebo Juicy J. Největší úspěchy z tracků alba ale zatím slaví skladba Just Say That, v níž se objevuje i rapperka GloRilla, která také pochází z Memphisu. Ta nedávno pronikla do první stovky amerického žebříčku se skladbou FNF (Let's Go) a její producent Hitkidd s Duke Deucem často spolupracuje. Just Say That by mohl být pro GloRillu dalším stupínkem na cestě ke slávě: přímočarý track má jasné parametry letního rapového hitu.

Phoebe Green - Sweat

Credits: Phoebe Green, Alex Robertshaw, Tom Fuller
Label: Chess Club / AWAL
Album: Lucky Me

Fanouškovský ruch okolo manchesterské hudebnice Phoebe Green průběžně roste od roku 2016, kdy svépomocí vydala album 02:00 AM. Se svým potemnělým a na taneční parkety připraveným indie rockem teď hodlá pokračovat na připravované desce Lucky Me. Ta vyjde 19. srpna a Phoebe Green s ní naváže na EPčko I Can’t Cry For You z předloňského prosince. Nejnovější singlovou ochutnávkou z Lucky Me, která je zpěvačkou vnímána jako plnohodnotný albový debut, je track Sweat, na němž jsou krom řezavých kytar ke slyšení také bublající synťáky. Na singlu, stejně tak jako na celém albu, Phoebe Green spolupracovala s producentským duem Kaines & Tom A.D, které sestává z Alexe Robertshawa (kytarista Everything Everything) a producenta Toma Fullera.

Řídí se Aleš výhradně strategií šoku? Měl by se Filip víc stydět? A dostane vůbec dneska nažrat? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý-Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.