Zažij město jinak! Akce v Hradci Králové chce zklidnit dopravu a přivést do ulic co nejvíc života

18. září 2019

V pátek 20. září 2019 připravil od 9:00 do 12:00 hodin Český rozhlas Hradec Králové přímý přenos a také pozvánku na velmi zajímavou akci s názvem Zažít město jinak! Ta se uskuteční v ulicích Hradce Králové v rámci Evropského týdne mobility. A jejím cílem je zpříjemnit lidem den a možná je i k něčemu inspirovat.

Evropský týden mobility je kampaň, která probíhá po celé Evropě. Jde o kampaň iniciovaná EU, která začala už v roce 2002 a snaží se upozorňovat na to, že individuální automobilová doprava narůstá a jsou s ní ve městech mnohem větší problémy.

Snaží se nějakým způsobem inspirovat lidi, aby si vybrali jiný typ dopravy nebo aby kombinovali automobilovou dopravu s chůzí, cyklistikou či jízdou na koloběžce.

Co přesně se bude při akci Zažít město jinak v pátek 20. září dít?

„My jsme se letos rozhodli, že občané a kolemjdoucí zažijí město jinak v celé Tomkově ulici, v části Klicperovy ulice a Svatojánského náměstí. Zabereme zadní trakt historického centra a pozveme všechny místní organizace, lidi, co vytváří nějaké dobré pochutiny, do gurmánské uličky. Aby se prezentovali a ukázali ono historické centrum jinak. Spousta stanovišť bude obsazena různými dílničkami a prezentací těchto organizací," vysvětluje Martina Erbsová, organizátorka akce Zažít město jinak.

Chceme upozornit na problém udržitelného života ve městě. Aby se lidé setkali a společně zamysleli.
Jana Svobodová a Martina Erbsová, Evropský týden mobility a Zažít město jinak

Nepůjde ale jen o prezentaci spolků. Součástí akce bude i hudba a divadlo. Od sedmi hodin zahraje známé hradecké uskupení Improvizační bizoni. U vinotéky V Kopečku potom zahraje v 8 hodin večer Hradecká cimbálová muzika, bude se pražit káva a budou další různé ochutnávky.

03475752.jpeg

S myšlenkou přišel pražský Automat, což je organizace dlouhodobě se zabývající udržitelným životem ve městě.

A toto je jejich vlajková loď, kdy se v září snaží sousedskými setkáními zklidnit dopravu v daném místě a naopak tam dostat co nejvíc života. Aby se lidé po sousedskou potkali, setkali se, napekli si třeba buchtu a dali si spolu kávu.

V Hradci sousedství opravdu funguje

Díky tomu, že se už nějaký pátek Zažít město v Hradci Králové pořádá, tak se letos bude odehrávat ještě na třech dalších místech a to v Třebši, na Moravském Předměstí a v sobotu i v Malšovicích. Všechny tyto místní komunity, tyto okrajovější části, se k historickému centru připojí.

Zažít město jinak! Sousedské slavnosti i ve vaší čtvrti. Na 85 místech v Praze a 27 dalších městech.

Užijte si v pátek 20. září od 9:00 do 12:00 přímý přenos z akce Zažít město jinak a nechce se inspirovat ke zdravému životnímu stylu.

Od mikrofonu se na vás těší Lada Klokočníková a Jiří Kánský.

Spustit audio

Související