Zažít potíže seniorů na vlastní kůži. Reportér Radiožurnálu se prošel v geronto-obleku

Reportér Dan Mrázek si vyzkoušel všechny části geronto-obleku. Pantofle s křivou podrážkou a závaží na kotníky pro vyvolání slabosti v nohách. Ortézu na koleno pro tužší ohyb. Bodce na zádech, které píchají při každém ohnutí. Rukavice s elektrodami, které způsobují třas. A brýle se simulací šedého zákalu. Jak se v těle seniora cítil?

V gerontologickém obleku se člověk cítí na osmdesát let. Pomáhá budoucím zdravotním sestřičkám

Péče o seniory

Pouštíte v autobusu seniory sednout, nebo si říkáte, že jste přece také unavení, a bolí vás nohy? Dokáže si vůbec mladší člověk představit, jak se takový osmdesátník cítí?

„Kdo si tohle vyzkouší, už nikdy v tramvaji nenechá stát starého člověka,“ říká Lucie Rybyšarová z institutu Život 90. Díky geronto-obleku se zdravý člověk nepostaví bez pomoci ze židle. Napít se s třesoucíma rukama je nepříjemný zážitek. Dan Mrázek se s Lucií vydal na procházku. Každý schod pro něj znamenal výraznou překážku: „Cesta do prvního patra byla opravdu náročná,“ říká.

Výkonný ředitel Života 90 Jaroslav Lorman tvrdí, že jen málokdo má skutečně všechny obtíže, se kterými se redaktor v geronto-obleku potýkal. „V nějaké míře se ale podobné obtíže projevují u každého, komu je osmdesát let,“ dodal.

Hodně závisí na fyzické kondici. A tak pokud se stáří bojíte, máme pro vás jednu dobrou zprávu. Stačí totiž pravidelně deset minut denně cvičit a můžete se mnoha zdravotním obtížím vyhnout.

Spustit audio