Zboží plné toxických látek, které už na Západě nelze prodat, míří do obchodních řetězců v Česku, říká Brabcová z Arniky

18. březen 2023

Víte, co jsou tzv. věčné chemikálie? Mají úřední označení PFAS a jde o jedovaté látky, které obsahují některé předměty denní spotřeby a které se v důsledku stále rostoucí produkce nahromadily v životním prostředí. Jsou doslova všude, od dešťové vody přes vajíčka až po mateřské mléko.

Najdeme je v kuchyňském nádobí, umělohmotných dózách, obalech z fastfoodů, nepromokavém oblečení, kosmetice i v lyžařských voscích. Plno je jich také v nábytku, podlahových krytinách i v novodobých stavebních materiálech. Nejsou vidět ani cítit a také nás neotráví najednou, ale pozvolna. Dokážou v těle vyvolat onemocnění štítné žlázy, poškození jater, cukrovku atd.

Dosud se tento problém komplexně neřešil, pouze na úrovni jednotlivých zemí, proto se zboží ze zemí, kde už některé z věčných chemikálií zakázali, pomalu přemisťuje do Česka.

V únoru se ale zablýsklo na lepší časy: Evropská agentura pro chemické látky navrhuje, aby byly věčné chemikálie plošně zakázány v celé Evropě ve spotřebním zboží, kosmetice, nádobí, potravinových obalech i textilu.

Zasloužil se o to i český ekologický spolek Arnika a právě specialistka na toxické látky ve zboží Karolína Brabcová z Arniky s Markétou Ševčíkovou v Natuře vysvětlí, jak neotrávit sebe sama.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.