Zdena Salivarová: Pánská jízda. Povídková polemika s Kunderovými Směšnými láskami

14. listopad 2021

Tragikomický střet ženského a mužského pohledu na lásku. V podání Andrey Mohylové poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Andrea Mohylová
Připravila: Petra Hynčíková
Režie: Jakub Doubrava
Natočeno: v plzeňském studiu Českého rozhlasu v roce 2016

Honzlová, Samožerbuch, Hnůj země – to jsou romány, pod kterými je jako autorka podepsaná Zdena Salivarová. Životní souputnice Josefa Škvoreckého spoluzakládala a vedla v kanadském Torontu legendární nakladatelství Sixty Eight Publishers. Společně zachránili pro českou literaturu více než 200 děl, která komunistický režim v Československu zakazoval vydat.

Sama Zdena Salivarová je pozoruhodnou autorkou a vedle románů napsala také řadu povídek. Knižně debutovala v roce 1968 triptychem Pánská jízda. Tehdy – ještě jako studentka dramaturgie na FAMU, ovlivněná profesorem Milanem Kunderou a rozladěná jeho Směšnými láskami – načrtla v trojici povídek tragikomické polohy milostných vztahů, kde k napětí přispívá protikladnost ženského a mužského pojetí lásky. Z knížky vybíráme titulní povídku Pánská jízda, která nás zavádí do jedné hotelové restaurace, kde došlo k nečekanému setkání starých známých.

Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.