Zdeněk Mahler

25. prosinec 2008

Sváteční dopoledne 25. prosince posluchačům zpříjemnil publicista Zdeněk Mahler v rozhovoru ne zcela typickém. Zdeněk Mahler totiž nebyl hostem Radiožurnálu - to Radiožurnál přišel Zdeňka Mahlera navštívit do jeho pražského bytu. Debata moderátora Jana Pokorného a vzdělaného publicisty byla prodchnuta vánoční tématikou - přestože často z poněkud netradičního pohledu. V pátek 26. prosince bude hostem herečka Jana Hlaváčová.

Vánoce jsou dnes svátkem pevně v myslích lidí spjaty s křesťanstvím. Jejich kořeny však sahají mnohem hlouběji, zdůrazňuje Zdeněk Mahler - dávno před domnělý rok narození Ježíše.

"Člověk je výtvor slunce," cituje Karla Čapka Zdeněk Mahler a dodává: "A člověk si svou závislost na slunci vždy uvědomoval." Právě z tohoto pocitu závislosti pramenily každoroční pohanské oslavy spadající do období dnešních Vánoc, oslavy slunovratu - kdy se slunce navrací do životů lidí.

Slavnosti slunovratu jako doba, kdy dochází k prolnutí světa mrtvých a živých, byly v předkřesťanské době, jak Zdeněk Mahler zdůrazňuje, pevně spjaty především s magií a věštěním. Odlévání olova, rozřezávání jablek a další dnes známé vánoční obyčeje, sloužící k nahlédnutí do budoucnosti, mají svůj původ právě v pohanských oslavách slunovratu.

K prolnutí pohanských slavností slunce a křesťanského pojetí Vánoc jako doby příchodu Krista dochází až ve čtvrtém století. Zdeněk Mahler vysvětluje: "Po dlouhá léta se církev pokoušela vytlačit pohanské zvyklosti - a bez úspěchu. Až po nějaké době se přišlo na to, že se to dá překlenout symbiózou. Protože zvyklosti z pohanských dob jsou moudré a nezničitelné."

V Dopoledním Radiožurnálu však nebyla řeč pouze o původu vánočních tradic a historii vánočních svátků jako takových. Z úst Zdeňka Mahlera zazněl i kritický osten: "Tak jako jsme mluvili o tom, že se postupně obohacuje obsah Vánoc, tak teď dochází k tomu, že se ve střetu hodnot objevuje nový faktor - byznys. Jde o to, abychom nedopustili, aby se ten fantastický, poetický obsahový kapitál Vánoc nevyprázdnil. Aby nedošlo k takzvanému odkouzlení. Protože jediné kouzlo, které je dnes s Vánoci spojeno, je to, že se všichni vrhnou pod stromeček a tam trhají papír."

A jaká další témata probíral Jan Pokorný ve svátečním Dopoledním Radiožurnálu se Zdeňkem Mahlerem? Rozšířil se například obyčej vánočního stromku po českých zemích opravdu z pražské Libně? Co bylo původně smyslem vánočních koled? A proč je podle Zdeňka Mahlera inspirativní Masarykův vánoční odkaz?

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Mahlerem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.