Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř

5. říjen 2009

Pondělními hosty dopoledního vysílání byli Zdeněk Svěrák a Jaroslav Uhlíř. Dali si závazek napsat osm písniček za rok. "Zvykli jsme si udělat osm písniček za rok. Připadá mi, že to není moc ani málo," myslí si Zdeněk Svěrák. Hosté mluvili o svém novém albu, ale společných zážitcích, spolupráci i rozepřích. V úterý 6. října bude hostem plastický chirurg Jan Měšťák.

Kromě písniček zařadili na své nové album Takovej ten, s takovou tou... i kratší opery. "Operky se ujaly," říká Zdeněk Svěrák. "Psali jsme je s touhou, aby se staly repertoárem školních besídek," dodává.

"Operky jsou ale námaha," pokračuje Jaroslav Uhlíř. "Každá operka je totiž hudebně náročná. Například vlk nemůže mít stejné hudební téma jako Karkulka," uzavírá Jaroslav Uhlíř, podle něhož je každá operka "žroutem hudebních nápadů".

"Náš zpěv je návodný," vysvětluje Jaroslav Uhlíř. "Když nás někdo slyší zpívat, tak si řekne, že zvládne zpívat stejně," popisuje s úsměvem. Nezapomene však zmínit, že se se Zdeňkem Svěrákem hádají o každý tón. Spor "až do krve" prý vypukl například při psaní písně Chválím tě, země má.

"Naše písničky lidé často přejmenovávají," pokračuje Zdeněk Svěrák. Například píseň Zapomnětlivá je známá pod názvem Hymna sklerotiků.

Lucie Výborná se Jaroslava Uhlíře zeptala i na hereckou kariéru. "Stal jsem se trochu hercem," připouští Jaroslav Uhlíř. "Může za to Karel Šíp. Jeho tatínek byl operetní zpěvák a Karel od dětství běhal po jevišti. Byl jsem nezkušený a jakmile zapnuli kameru, tak jsem trpěl," vypráví s tím, že se však nejednalo o trému. "Trému jsem měl, když se točila hudba k filmu Ať žijí duchové. Bál jsem se, že najdou chybu," přiznává.

"Jarda je schopen nastoupit v divadle bez zkoušky. Například zaskakoval v představení Cimrman v říši hudby," podotýká Zdeněk Svěrák.

Jak vlastně vznikají písně? "Píšu na chalupě i doma. Většinou měkkou tužkou do sešitu," směje se Zdeněk Svěrák. "Zvláštní je, že texty písní nevznikají chronologicky," pokračuje Jaroslav Uhlíř. "Nejdřív mě napadne osmý řádek, pak třetí, ale s každým textem obvykle splynu."

Chcete-li se dozvědět, jak si Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák představují svůj život "za zenitem" nebo zda jsou dnešní děti bystřejší, poslechněte si záznam rozhovoru s Lucií Výbornou.

Záznam celého rozhovoru se Zdeňkem Svěrákem a Jaroslavem Uhlířem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio