Zdeňka Keclíková: Pohádky z krmítka

24. březen 2019

Původní pohádkový seriál o příhodách ptáků, kteří se v zimě slétají na krmítko u hájovny.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Tuhá zima bývá obtížná i pro zvířata a vůbec pro celou přírodu. Rozhlasový skřítek Hajaja vám sice bude vyprávět o ptačím společenství, ale v podstatě jako by povídal o nás samotných. Vždyť kamarádství a schopnost si pomoci, ale naopak i závist a nepřejícnost, vidíme všude kolem sebe.

Čte: Klára Sedláčková-Oltová

Napsala: Zdeňka Keclíková

Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková

Režie: Lukáš Hlavica

Natočeno v roce 2014.

1. část: Jak měli vrabčáci hlad

Zasněžený únor je prospěšný pro pole a rostlinky, radují se lyžaři a děti, které chtějí stavět sněhuláky, ale co takoví ptáci? Možná mají hlad a nemohou nalézt nic k snědku. Jak se s takovou situací vypořádala vrabčí rodina?

2. část: Jak si sýkorky poradily s bařtipánem

Zlý kos by si rád ukořistil sám pro sebe lůj, který na krmítko zavěsila paní hajná. To se ale pochopitelně nelíbilo sýkorkám. Jak kosa přelstily, o tom vypráví Hajaja.

3. část: Jak zvonci našli kamarády

Nejen vrabčáci, ale také zvonci mohou mít v zimě hlad. Budou ale stačit slunečnicová semínka, lůj a další ptačí dobroty pro všechny hladové krky?

4. část: Jak se sojky nepohodly

Když jde o kus jídla, stává se, že najednou bratr nezná bratra. Něco podobnéhose přihodilo sojkám - sousedkám. Proč se spolu rozkmotřily?

5. část: Jak koňadry pozvaly modřinku na hostinu

Zdálo by se, že les je pro ptáky celkem bezpečné místo. Ale vždycky tomu tak být nemusí. Jaké napínavé drama zažila modřinka, o tom bude vyprávět Hajaja.

6. část: Jak červenka odpustila Vráčkovi

Mít klid na jídlo chtějí nejen dospělí lidé, ale také ptáci. Proč se červenka nepohodla s vrabci a jak se s nimi zase usmířila, to uslyšíte od Hajaji.

7. část: Jak se všichni radovali

I ptáci se těší na jaro. A víte, který pták ohlašuje jeho příchod? Že ne? Poslechněte si Hajaju, ten vám to poví.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.