Zdeňka Trachtová: Proč už ČSSD nezajímá rovnost žen a mužů?

24. květen 2018

Minulý týden představilo vedení sociální demokracie pět mužů, které nominuje na ministerské posty v rýsující se vládě s hnutím ANO.

Strana, která se historicky vždy hlásila k prosazování rovnosti žen a mužů, ve svém středu nenašla ani jednu vhodnou kandidátku na ministryni. Není to ovšem velké překvapení. Prosazování rovnosti žen a mužů totiž v sociální demokracii už dlouho existuje spíš jen v deklarativní rovině.

Nad jednoduchými pravdami se mi ježí všechny orgány v těle, říká Bohdan Sláma

Scenárista a režisér Bohdan Sláma

První film, který režisér a scenárista Bohdan Sláma natočil, byl podle jeho slov „blbej“. A dává to na vrub vlastní „famácké“ pýše.  „O pokoru se musí člověk strašně snažit. Každý den, každou hodinu. To není nic daného, že by byl člověk pokorný. To je dennodenní zápas,“ říká host Osobnosti Plus.

Abychom byli spravedliví – postavení žen je na bídné úrovni v rámci všech současných sněmovních stran. V čele žádné z nich nestojí předsedkyně. Lidovce a hnutí SPD reprezentuje nula žen i na pozicích místopředsedů. Ostatní sněmovní strany včetně ČSSD pak mají po jedné místopředsedkyni.

Ve sněmovně má většina partají kolem čtvrtiny poslankyň, přičemž právě sociální demokraté jsou v tomto ohledu hluboce podprůměrní – v jejich poslaneckém klubu je jen 13 procent žen, stejně jako v klubu Pirátů. Hůř než tyto dvě strany už jsou na tom jen lidovci.

Kritiku tedy rozhodně nezaslouží jen sociální demokraté. Jenže právě pro ně by měl platit přísnější metr, protože právě pro ně bylo prosazování rovnosti zásadní součástí programu už od vzniku strany na konci 19. století. Byli to sociální demokraté, kdo jako první požadoval volební právo pro ženy v době, kdy o něm tehdejší konzervativní strany nechtěly ani slyšet.

Zastoupení žen v polovině řídících funkcí země?

Prosazovali také odstranění všech zákonů, které zvýhodňovaly muže před ženami. V poválečných volbách pak sociální demokracie nabídla ženám jako první místa na svých kandidátkách.

Ve vysoké politice jsou muži v sukních, my ženy jsme utlačovaná většina, tvrdí Olga Sommerová

Emancipace

Online slovník Merriam-Webster vyhlásil slovem letošního roku feminismus, uživatelé internetu ho během roku 2017 vyhledávali o sedmdesát procent častěji než loni. Souvisí to i s vlnou sexuálních obvinění po zveřejnění skandálů hollywoodského producenta Harveyho Weinsteina a kampaní #MeToo. „Byl to takový lakmusový papírek, jak je téma obtěžování žen zlehčováno. Většinou přitom šlo o dost dramatické zkušenosti,“ říká Veronika Šprincová, analytička organizace Fórum 50 %.

Dnes jako by téma rovných příležitostí sociální demokracii přestalo zajímat. Ano, ve svých stanovách ho má stále na předním místě - doslova deklaruje, že je pro ni „závazné při sestavování kandidátních listin pro volby všech stupňů a při utváření všech orgánů strany.“ Jenže to jsou jen slova, která už nikdo nebere vážně. Dokladem toho je, že komise pro stanovy ČSSD navrhuje zrušit povinné kvóty pro zastoupení žen na kandidátkách i ve vedení strany.

ČSSD dnes bojuje o přežití, řeší dilema, zda vstoupit do vlády, i vlastní roztříštěnost do několika táborů. Je proto svým způsobem pochopitelné, že spravedlivé postavení žen ve straně a v orgánech státu vůbec není pro vedení strany mezi hlavními prioritami. Otázkou ale je, jestli to nebyl právě ústup od těchto tradičních sociálně demokratických hodnot, kvůli kterému dnes strana musí zmíněné problémy řešit a živoří na hranici sedmi procent.

Bez zdravé drzosti to nejde. V naší politice ale panuje drzá arogance, říká Ondřej Brousek

Ondřej Brousek

„Před parlamentními a prezidentskými volbami jsem se začal zajímat trošku o politiku, vůči které jsem jinak spíše laxní. Lehce jsem do toho pronikl a bylo mně opět jen zle. Zase jsem si to jen potvrdil. Jsem naštvaný na aroganci a drzost, která tu panuje,“ říká s mírou nechuti o současné politické situaci a rozhodnutí poměrné většiny host Osobnosti Plus, herec a hudebník Ondřej Brousek.

Ve veřejné diskuzi někdy zaznívá argument, že důvody politického boje za rovnost žen a mužů pominuly, když ženy získaly volební právo a z legislativy zmizely do očí bijící nespravedlnosti. To je ovšem pokrytecký pohled na věc. Ženy tvoří 51 procent populace České republiky. Dokud nebudou zastoupeny také ve více méně polovině řídících funkcí této země, nemůže být o rovnosti řeč.

Česko potřebuje moderní liberálně levicovou stranu, která si toto téma vezme za své. A kdo jiný by jí měl být než sociální demokracie?

autor: ztr
Spustit audio