Zdravotně postižení protestovali proti reformě zdravotnictví

28. červen 2011

Asi 50 zdravotně postižených se sešlo před ministerstvem zdravotnictví. Účastí na happeningu vyjadřovali nesouhlas s některými kroky v reformě zdravotnictví. Akci pořádala Národní rada osob se zdravotním postižením.

Během poklidné, hodinu trvající akce s účastníky diskutoval ministr Leoš Heger. Vysvětloval například důvody chystaného zvýšení poplatků za den v nemocnici ze šedesáti na sto korun. Podle Hegera při stanovení výše poplatku vycházeli z údajů ministerstva práce a sociálních věcí o výdajích dvaceti procent chudších a deseti procent nejchudších domácností.

„Na této úrovni je běžný provozní náklad na jednu osobu v domácnosti 140 korun. To je spotřeba na potraviny nápoje a energie, nikoli nájem. U těch nejchudších je tento náklad 98 korun. To jsou vesměs poplatky, které člověk pokud leží v nemocnici ušetří,“ řekl Heger.

Předsedy Národní rady se zdravotním postižením Václav Krása ale tvrdí, že reforma zdravotnictví vůbec není provázaná se sociální sférou. V žádné zemi podle něj například není stanoveno, aby poplatek za pobyt v nemocnici byl po neomezenou dobu.

„V evropských zemích je to maximálně 30 dnů. My jsme panu Hegerovi ukazovali, že to pro některé lidi může znamenat katastrofu, protože si neudrží byt. Ministr odpověděl, že si mají požádat o dávky. Vůbec neví, že pokud někdo bere například invalidní důchod, tak nemá na žádnou dávku nárok,“ uvedl Krása.

Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením

První část zdravotnické reformy už sněmovna schválila a zákon je už podle Krásy ztracen.

„Senát ho vrátí a sněmovna přehlasuje. Je ale otevřen zákon 48 o veřejném zdravotním pojištění a tam je možné dosáhnout změn. Pan ministr naznačil, že je o nich ochoten diskutovat,“ věří v úspěch Václav Krása.

autoři: ima , vav , mak
Spustit audio