Zdravotní prohlídky starších řidičů

3. říjen 2006
Vaše téma

Hezký den, vážení posluchači. Vítejte u poslechu pořadu Vaše téma. Na četná přání vás posluchačů jsme si celý den povídali o zdravotních prohlídkách starších řidičů. A tak si teď s Evou Kézrovou shrňme to nejpodstatnější.

Eva KÉZROVÁ:
V České republice je registrováno na čtyři sta osmnáct tisíc řidičů starších šedesáti let, a přestože moderní medicína dokáže dělat zázraky, pak ať si to připustíme nebo ne, s věkem se prodlužuje reakční doba řidiče a právě proto zákon stanoví povinnost zdravotních prohlídek.

Jan KNĚŽÍNEK, odbor agend řidičů, ministerstvo dopravy:
Samozřejmě zákonodárce chtěl, aby se provozu na pozemních komunikacích účastnili pouze lidé, kteří jsou k tomu dostatečně zdravotně způsobilí, a k tomu, aby to bylo zajištěno, byla zvolena forma, která je obvyklá i ve světě, že prostě řidiči od určitého věku se musí pravidelně podrobovat lékařským vyšetřením. U nás ty hranice jsou šedesát let, šedesát pět, šedesát osm a potom každé dva roky. Asi se vychází z toho, že přece jenom se vzrůstajícím věkem dochází k určitému zhoršování zdravotního stavu. Tyto hranice jsou samozřejmě nastaveny uměle, protože nedá se dát nějaká obecná formulace, ale vychází z nějakých obecných poznatků lékařské vědy.

Eva KÉZROVÁ:
Podle Jana Kněžínka z odboru agend řidičů na ministerstvu dopravy je povinou prohlídku možné absolvovat nejdříve půl roku před a nejpozději v den dovršení daného věku, tedy šedesát, pětašedesát, šedesát osm a tak dále. Preventivní prohlídku nehradí žádná pojišťovna a stojí od dvou set do šesti set korun, je to na rozhodnutí lékaře.

Ivan VOJTEK, lékař:
Ta prohlídka je jako každá jiná preventivní prohlídka se zvláštním zaměřením například na změny smyslových orgánů, vidění, sluchu, na změny pohybovým aparátu, hybnost končetin, jiné další změny ve schopnosti organismu k řízení motorových vozidel. K odbornému lékařskému vyšetření jenom, když jsou nějaké závažné pochybnosti, no, potom když jsou všechny tyhle ty posudky odborných lékařů pohromadě, rozhodne ten praktický lékař o tom definitivním závěru a napíše ano nebo za určitých podmínek nebo neschopen, není zdravotně způsobilý pro provoz.

Eva KÉZROVÁ:
Jak dále potvrzuje doktor Ivan Vojtek z Tábora, lékaři od července nevydávají potvrzení o zdravotní způsobilosti k řízení, což byla taková malá kartička, ale posudek o zdravotní způsobilosti, který je na speciálním formuláři.

Ivan VOJTEK, lékař:
A to je to, co teda je potom k eventuelnímu soudnímu sporu závazné, nikoliv toto potvrzení o lékařské prohlídce, které se vydávalo dřív. Bohužel je to několikanásobně větší papír a řidiči to způsobuje ztluštění celé peněženky k tomu řidičskýmu průkazu, je to méně pohodlné, ale zase je to teda právně odpovídající zákonu a i my jsme se tomu museli jako lékaři podřídit.

Eva KÉZROVÁ:
Novinkou v zákoně je to, že řidiči musejí mít tento posudek o zdravotní způsobilosti při sobě. Ale jak nám řekl major Rostislav Plachý z policejního prezidia, policisté by měli tolerovat i zmiňovanou kartičku, tedy potvrzení o zdravotní způsobilosti. Ovšem musí být platná. Pokud řidič na zdravotní prohlídku zapomene, a přesto usedne za volant, pak může být potrestán pěti body a pokutou pět až deset tisíc korun umocněnou zákazem řízení až na jeden rok. Takže jak upozorňuje Jan Kněžínek, není dobré tuto povinnost podceňovat.

Jan KNĚŽÍNEK, odbor agend řidičů, ministerstvo dopravy:
Pokud se osoba nepodrobí v té pravidelné lhůtě lékařské prohlídce, tak přímo ze zákona pozbývá zdravotní způsobilost. Je tam jakási vyvratitelná domněnka, že tedy není zdravotně způsobilý, a tím pádem nesmí řídit motorová vozidla. Je pravda, že lékaři nehlásí pravidelné lékařské prohlídky úřadu, takže se to dá zjistit při kontrolách ulic. Pokud nemají pouze potvrzení u sebe, tak se samozřejmě nemusí obávat ani bodů, ani nějakých přísných sankcí. Tady v tomhle tom případě je to ta mírnější hranice, to znamená v blokovém řízení pokuta do dvou tisíc korun.

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON I.T., s.r.o. Texty neprocházejí korekturou.

autor: evk
Spustit audio

Více z pořadu