Zdražování energií a dalších provozních nákladů doléhá i na cukráře. Vánoční cukroví bude dražší

12. listopad 2022 13:12

Nárůst cen energií se negativně promítá i do hospodaření cukrářů. Své o tom vědí například majitelé přerovské Cukrárny Sum, jednoho z nejstarších podniků svého druhu v regionu. Kvůli zvýšeným nákladům museli letos už třikrát zdražit a dráž než loni nabízí i vánoční cukroví.

Nepřetržitě jsou tady během pracovní doby zapnuté všechny pece. Jen za energie a plyn vedoucí cukrárny Dan Klesnil měsíčně zaplatí téměř 200 tisíc korun. A to je dvojnásobek loňské částky. „Energie, to je jedna velká katastrofa. Živí nás i rozvoz, takže se do toho promítne také nafta,“ uvádí Klesnil.

Energie, to je jedna velká katastrofa. Živí nás i rozvoz, takže se do toho promítne také nafta.
Dan Klesnil, vedoucí cukrárny Sum v Přerova

Zdražují i suroviny. Tady ale mají prozatím jejich ceny od dodavatelů garantované do konce roku. „Vím, o několika případech, kde to cukráře položilo. U nás budeme bojovat dál, co to jen půjde. Tradice naší firmy nás k tomu zavazuje,“ dodává Klesnil.

Objednávek na vánoční cukroví postupně přibývá. I když ne tak jako v minulých letech. Dan Klesnil mladší, spolumajitel cukrárny, chce proto zákazníkům letos nabízet i menší balení. „Objednávky se nám naštěstí daří získávat dennodenně. Na Vánoce tam ty zákusky prostě být musí,“ říká Dan Klesnil, v pořadí už pátý z cukrářské generace rodiny Sumů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio