Že má Evropská unie demokratický deficit? Namlouváme si pohádky, říká novinář Houska

Europoslanci se pokouší resuscitovat systém, kdy by volbami do Evropského parlamentu mohli voliči rozhodnout o tom, kdo se stane šéfem Evropské komise. Ten v předchozích volbách zavrhli premiéři zemí sedmadvacítky. Podle novináře Ondřeje Housky to je dobře. Za absurdní pokládá, aby voliči rozhodovali o tom, kdo vede unijní exekutivu. V Bruselských chlebíčcích mluvíme i o tom, jaký mají čeští europoslanci vliv a zda je posilování pravomocí Evropského parlamentu chyba.

„Posilování pravomocí Evropského parlamentu je něco, čemu se v angličtině říká zapřahání vozu před koně. Předcházíme situaci, na kterou podle mě nedozrál čas,“ zamýšlí se redaktor Hospodářských novin Ondřej Houska v další epizodě podcastu.

Ondřej Houska, redaktor Hospodářských novin

Jednota jen na papíře?

Evropskou unii považuje za mimořádně úspěšný projekt, k fungování Evropského parlamentu je ale ostře kritický. Odmítá například zvažovaný návrh dát europoslancům možnost navrhovat legislativu. Tuto pravomoc má zatím pouze Evropská komise.

„Ptám se, jestli by tohle prošlo, kdybychom to dali do referenda v národních státech. To je nějaký ideální sen o fungování integrace, ale dokud tady nebudeme mít jednotnou evropskou veřejnost, nikoli 27 různých veřejnosti se 27 národními debatami, tak tohle nebude nikdy fungovat,“ myslí si Houska.

Čtěte také

Hybrid, ale funkční

Současně ale odmítá častý argument, že současný systém rozdělení pravomocí mezi institucemi EU není dostatečně demokratický a způsobuje odtažitost unijního rozhodování od občanů. „Evropská unie v zásadě nefunguje vůbec špatně. Evropa není federací, je to hybrid mezi mezinárodní organizací a konfederací,“ dodává.

Proč Ondřej Houska považuje tezi o demokratickém deficitu Evropské unie za pouhou pohádku? Kterému českému europoslanci se podařilo přesvědčit Evropskou komisi k navržení nové legislativy a jak toho docílil? A proč by plánovaná reforma voleb do Evropského parlamentu v praxi nejspíš posílila extremisty?

Poslechněte si nové vydání Bruselských chlebíčků.

autoři: Filip Nerad , Viktor Daněk , Zdeňka Trachtová , and | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.