Ze vzácného mokřadního ostrova v šumavském lese zmizí nežádoucí dřeviny

14. listopad 2022 07:56

Kousek vzácné přírody obnoví na Šumavě Krajské školní hospodářství Jihočeského kraje. Prameniště v Pravětínském údolí u Vimperka na Prachaticku je mokřadní ostrov v lese s běžným hospodařením. Lesníci společně s ochranáři našli cestu, jak z něj znovu udělat domov vzácných druhů rostlin a živočichů.

„Jedná se o mimořádně cenný mokřadní biotop, který je v současné době evidován jako kriticky ohrožený. Vyvěrá tady několik svahových pramenů, tím pádem se zamokří půda a vytvoří se rašeliniště, které chceme ochránit,“ popisuje odborný referent Správy Národního parku Šumava David Půbal.

K dispozici má mapu z roku 1949, která ukazuje, že před desítkami let vypadala lokalita úplně jinak. „Plocha byla téměř holá a zemědělsky využívaná původním obyvatelstvem,“ líčí.

Cílem ochranářů je vrátit místu původní podobu. „Už teď víme, že se tu vyskytuje řada ohrožených a jinak vzácných druhů rostlin, například prstnatec májový nebo kriticky ohrožená ostřice dvoudomá. Plánujeme vyřezávání, díky kterému by se populace měla zvýšit a rozšířit i na další místa. Dá se také předpokládat, že když vyřezáváním podpoříme flóru, naváže se na to další složka, tedy živočichové,“ vysvětluje David Půbal.

Čtěte také

Mokřadní louka patří Krajskému školnímu hospodářství Jihočeského kraje. Právě jeho pracovníci ji tedy budou upravovat. „Budeme odstraňovat zejména nežádoucí náletové dřeviny, což jsou hlavně smrky, případně vrby a břízy. Zůstane tady pár solitérních větších stromů uprostřed louky,“ říká Ladislav Lešák.

Na místě není možné použít techniku. „Ta se sem nedostane, sami jsme málem zapadli. Bude to tedy jenom ruční práce, maximálně nám možná pomůže železný kůň, který pomocí lana bude vytahovat hmotu z lesa. V dalších letech se lokalita bude pravděpodobně kosit, aby opět nezarostla náletovými dřevinami,“ dodává Ladislav Lešák.

Zatímco pro Krajské školní hospodářství je obnova mokřadní louky premiérou, Národní park Šumava už obnovil od konce 90. let víc než tisíc hektarů mokřadů.

Spustit audio

Související