Žehlička, nebo parní generátor? S čím se žehlí snadněji a co zvládne lépe vodní kámen? Zjišťoval dTest

30. červen 2022

Napařovací žehličky patří v řadě domácností k nejpoužívanějším domácím spotřebičům. Oblíbené jsou ale i robustnější parní generátory. S čím se žehlí lépe? Proč je dobré si připlatit? A opravdu je potřeba používat destilovanou vodu, aby nevznikal vodní kámen? Odpovědi hledala spotřebitelská organizace dTest, která otestovala 21 modelů napařovacích žehliček a 9 modelů parních generátorů.

Napařovací žehlička je nejrozšířenější typ žehličky. Díky zabudované nádobce na vodu žehlička produkuje páru, která významně usnadňuje žehlení. Parní generátory nejsou nic jiného než robustnější kolegové napařovacích žehliček.

„Liší se přítomností základny s až třílitrovou nádobou na vodu, z které vede hadice do menší žehličky, která opět produkuje páru. Parní generátory jsou obecně výkonnější. Oproti žehličkám až třikrát více napařují. Žehlení s nimi je tedy mnohem snazší a rychlejší. Jsou ale mnohonásobně dražší,“ vysvětluje redaktorka spotřebitelské organizace dTet Sabina Andree.

Do laboratoře bylo tentokrát posláno 30 výrobků, přičemž devět parních generátorů bylo posuzováno v samostatné kategorii.

Vodní kámen

Kromě produkce páry odborníci zkoumali i to, jak odolné jsou přístroje proti zanesení vodním kamenem. „Speciální test v žehlicí komoře trval celkem 252 hodin. Zátěž vydrželo pouhých patnáct výrobků. Dalších patnáct se po čase zaneslo a přestalo pracovat.“

V souvislosti s vodním kamenem má řada lidí zažito, že by se do žehliček měla lít pouze destilovaná voda. To ale Sabina Andree vyvrací. „Je to přesně naopak. Většina výrobců striktně destilovanou vodu nedoporučuje. Důvodem je, že žehličky jsou stavěné a konstruované na klasickou vodu s určitým chemickým složením a destilovaná voda by mohla negativně ovlivnit produkci páry.“

Výsledky dTestu:

  • V kategorii napařovacích žehliček se na prvním místě umístila žehlička Philips Azur. Následovaly tři modely značky Tefal.
  • Nejslabší byly žehličky značek Gallet Verrue a Polti.
  • V kategorii parních generátorů získal nejvíce bodů model značky Tefal Pro Express Vision.
  • Hned za ním se umístil generátor značky Philips PerfectCare 8000 Series.
  • Třetí místo obsadil o mnoho levnější, ale srovnatelný generátor značky Tefal Express Easy.

Odolné i proti drátěnce

Druhou částí zkoušek odolnosti byla i žehlicí plocha. „Zajímalo nás, jak snadno se dají žehličky poškrábat, pokud přežehlíte třeba cvoček nebo zip. V tomto testu nás ale žehličky příjemně překvapily. Většina je vyrobena z kvalitních materiálů a žehlicí plochy jsou odolné. Neponičila je ani drátěnka,“ přibližuje testování Sabina Andree.

Test ale ukázal, že v případě žehliček se vyplatí si připlatit. „Nejdražší žehličky si opravdu vedly lépe a vydržely déle. Na trhu se ale dají objevit i levnější žehličky, které odvedly srovnatelnou práci.“

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.