Zelená záře nad hornickou metropolí. Městský stadion v Karviné je domovem nejmladšího účastníka nejvyšší fotbalové ligy.

19. listopad 2021

MFK Karviná je nejmladší klub fotbalové ligy. Hraje na moderním stadionu, který byl slavnostně otevřen po rozsáhlé rekonstrukci v roce 2016. Městský stadion, který stojí v části Karviná-Ráj, si Martin Minha prošel s brankářem Petrem Bolkem a ředitelem komunikace Adamem Januszekem.

V zázemí náš reportér Martin Minha narazil na pingpongový stůl a zjistil, kdo je v týmu nejlepším stolním tenistou a karvinský kustod Eda Muryc mu ukázal svůj svět plný dresů. V podcastu tentokrát mluvili hned dva fanoušci a po dlouhé době v podcastu uslyšíte také ženský hlas. Fanynka Lenka s výbornou náladou vyprávěla o své lásce ke karvinskému klubu. V podcastu také uslyšíte rozhovor s hvězdou týmu Michalem Papadopulosem.

Co uslyšíte v novém díle podcastu Stadiony?

  • Moderní zelené tribuny představí současný brankář Karviné Petr Bolek.
  • Kdo je v karvinském týmu nejlepší ve stolním tenise?
  • Karvinský kustod Eda Muryc promluví o svém světě dresů.
  • Největší hvězda týmu Michal Papadopulos popíše svůj návrat do Slezska a roli kapitána týmu.
  • A těšit se můžete také na rozhovor se snad nejvíce pozitivními fanoušky v podcastové sérii.
Účinkují: Martin Minha a Iva Jonášová (Český rozhlas), Michal Papadopulos, Petr Bolek, Adam Januszek, Lenka Pauerová, Lukáš Přibyl (MFK Karviná)
Připravil: Martin Minha
Dramaturgie: Jiří Malina
Zvukový design: Jaroslav Pokorný

Nejnovější stadion a nejmladší klub fotbalové ligy

Městský stadion v Karviné byl otevřen v létě 2016 – je tudíž nejnovějším fotbalovým stánkem české ligy. Byl postaven na místě původního stadionu z roku 1969, na němž hrával místní klub TJ Jäkl Karviná. Od roku 2014 probíhala jeho rozsáhlá rekonstrukce, během níž byla zachována pouze hlavní tribuna, která ovšem prošla výraznou modernizací.

Nádherný stadion tvoří původní tribuna, kterou doplňují nové ochozy a společně uzavírají celý prostor okolo hrací plochy. Stadionu dominuje zelená barva, která na diváky doslova září ze sedaček a zastřešení. Stadion pojme 4800 sedících diváků, což je pro utkání Karviné naprosto dostačující kapacita.

Městský fotbalový klub Karviná je nejmladším týmem české fotbalové ligy. Byl založen až v roce 2003. To ale samozřejmě neznamená, že by se před tím v Karviné nehrál fotbal. Naopak po první světové válce v multietnické Karviné vznikalo mnoho českých, polských, německých a židovských klubů. Komunistický režim pak většinu českých týmů sloučil do ZSJ OKD Mír.

V divokých 90. letech v Karviné působilo opět několik klubů. Nejúspěšnějším byla Kovona Karviná, která se na chvíli dokonce sloučila s mnohem slavnějším ostravským klubem FC Vítkovice. Později se opět osamostatnila a v sezóně 2002/2003 nakonec zanikla.

Papadopulos: Karviná byla jediná varianta. Jsem rád, že jsem doma

Kapitán Karviné Michal Papadopulos začínal svoji profesionální kariéru v Baníku Ostrava a většinu svého fotbalového života strávil v zahraničních klubech. V mládí nakoukl do londýnského Arsenalu, část kariéry strávil i v dresu Bayeru Leverkusen a v roce 2020 se vrátil z Polska do České republiky. Český útočník s řeckými kořeny nasázel za Karvinou už osm gólů a nastoupil i v šesti reprezentačních zápasech.

„Karviná byla jediná varianta. Pocházím Moravskoslezského kraje a tehdy jsem neměl možnost jít do Baníku. Když jsem odcházel z Polska, tak pro mě bylo důležité zůstat v kraji. V Ostravě mám vybudované nějaké zázemí a Karviná mi přišla jako nejrozumnější řešení. Jsem rád, že to vyšlo a že jsem doma“ popisuje Papadopulos okolnosti jeho návratu do Česka.

Toho, že mu návrat do Karviné budou fanoušci Baníku zazlívat se prý nebál. „Myslím si, že fanoušci mi to vůbec nezazlívali. Mám pořád hodně kamarádů, kteří jsou ultras Baníku Ostrava, a vůbec to nebrali špatně. Jsou rádi, že jsem zůstal v kraji.“

V Polsku strávil osm let, z toho pět let nastupoval za Zagłębie Lubin, ve kterém stihl třicetkrát skórovat. „Popravdě jsem to nikdy neměl v hlavě nastavené tak, že bych se chtěl do Čech vrátit. Nechával jsem tomu volný průběh. Jsem za to ale rád. Táhlo mě to domů a v Karviné jsem na stará kolena dostal znovu chuť do fotbalu a zatím si to užívám, i když letošní sezona není taková, jak bychom si představovali,“ říká útočník v rozhovoru s Martinem Minhou.

Omalovánky

Chcete si doma užít zábavu? Stáhněte si omalovánky s tematikou klubu a stadionu.

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou

Podcast Stadiony s Martinem Minhou

Podcastová série Stadiony s Martinem Minhou přináší unikátní příběhy fotbalových stadionů. Šestnáct dílů nabízí posluchačům prohlídky stadionů včetně míst, kam se běžný fanoušek nedostane. Rozhovory s legendou připomínají ty největší zážitky spojené s klubem a stadionem. Fanoušci v emotivních rozhovorech pak přináší svůj pohled, proč fotbalový stánek jejich klubu je tím nejlepším místem na zemi. Vše je doplněno o zajímavosti z historie a nechybí ani krátký osobní pohled na stadiony od moderátorů O2 TV Sport.

Podcastovou sérii a multimediální prohlídky najdete na sport.rozhlas.cz/stadiony.

Spustit audio

Související