Zelenému zákalu je potřeba dát včas červenou

18. červenec 2019

Glaukom, kterému se spíš ze zvyku říká zelený zákal, je nemoc zrádná. Když se na něj nepřijde zavčasu, je dokonce velmi vážná a může nás připravit o zrak nebo jeho část

 „V nejběžnější formě se glaukom nijak výrazně nehlásí, plíživě ubližuje našemu očnímu nervu, a tiše tak oko okrádá o schopnost vidět,“ upozorňuje oftalmoložka Marta Karhanová.   

Zdánlivá a čistě lexikální podobnost označení  zákal  leckdy působí mylná očekávání: Díky operacím katarakty, šedého zákalu, se pacientova čočka doslova viditelně „odkalí“ a efekt je většinou výrazný. „Jenže potíž s nějakým kalným viděním, a tedy ani žádné patrné varování  glaukom nedoprovází. Pokud se na glaukom přijde, je to díky vyšetření a léčba pak glaukom může jen zastavit, nikoliv však stav vrátit,“ varuje Karhanová.

 

Nezbývá tedy, než pamatovat na prevenci, například v rámci pravidelných březnových Týdnech glaukomu.

Klíčové a velmi důležité proměření nitroočního tlaku a kontrola očního pozadí na oftalmologii. Ideální by bylo preventivně vyšetřit všechny, kdo dosáhli věku čtyřiceti let.

„Máte-li ovšem v anamnéze rodinnou zátěž, jakékoli potíže nebo pochybnosti, s kontrolou očí neotálejte,“ radí lékařka a viceprezidentka České glaukomové společnosti.

autor: Bořek Volný
Spustit audio