Zelenina i zeleň prospívá městskému životu: přináší chladnější ulice i vřelejší sousedské vztahy

23. červen 2021

Zabořte ruce do hlíny a vypěstujte něco dobrého! Jak s tématem pěstování a konzumací zeleniny pracuje umělecké duo StonyTellers? A jak se dají oživit městské vnitrobloky?

Osvěžující hudební výběr plný vitamínů a zeleniny pro ArtCafé naplněné zelení připravil dramaturg Ondřej Bambas. Záznam celého pořadu najdete v audiu na konci článku.

StonyTellers

Společné sdílení jídla a vaření vnímá umělecká dvojice StonyTellers jako ideální prostředí ke stimulaci komunikace. I proto se k podobným rituálům dvojice uchyluje při svých performance, kde často vaří nebo připravuje jídlo ze zeleniny, kterou sama vypěstovala. V rámci aktuální instalace, která je k vidění v galerii Entrance se členky dvojice zaměřily na totální zužitkování zeleniny a pěstují uvnitř galerie zeleninu ze zbytků a odřezků. S pěstováním začaly už při rezidenci v MeetFactory, kde v prostoru před galerií založily a následně se staraly o zeleninovou zahradu. Za pozornost stojí i kostýmy, které při svých performance nosí. Zimní verze kostýmů odkazuje ke dvěma kamenům – poutníkům, kteří putují krajinou přetvořenou člověkem – identitě, se kterou se členky StonyTellers identifikují.

Zelené vnitrobloky

S pěstováním a přírodními prvky ve městě dlouhodobě pracuje i spolek Bieno, který se v projektu Vnitrobloky zaměřuje na revitalizaci pražských vnitrobloků a dvorů. Podle ředitele spolku Michala Křivohlávka je při kultivaci těchto míst zásadní komunikace mezi obyvateli domu. „Nemusí hned dojít k celkové revitalizaci a architektonické obnově, někdy velkou změnu odstartuje i vyčištění dvora a pár květináčů s popínavkou,“ vysvětluje facilitátor projektu.

Podle zahradníka a komunitního lídra Filipa Pola je na zvelebeném a ozeleněném vnitrobloku skvělé chladné klima, které lidé ocení zejména uprostřed léta, a prostor pro setkávání sousedů, kteří se do té doby často potkávali jen na chodbě cestou do práce. Dobrou zkušenost má Pol s takzvanou kapkovou závlahou, která šetří vodu a čas. Podle jeho slov se osvědčilo i pěstování v nádobách, což je na vybetonovaném dvorku, v porovnání se zakládáním nových záhonů, snazší a dostupnější způsob pěstování rostlin.

Spustit audio

Související