Země dvou g: goril a genocidy

13. květen 2009

Duben 2009, Rwanda. Slunce svítí, ptáci zpívají. Idylka. A na kruhovém objezdu v centru Kigali, milionové metropole středoafrické Rwandy, začínají pod obří reklamou na Coca-Colu dva mladí lidé nový život.

Černolící nevěsta ve svých bělostných šatech celá září, podobně její manžel. Jen pár desítek metrů od nich muž seče trávník. Ve svalnatých rukou svírá dlouhou mačetu; v trávě mu k tomu vyhrává tranzistorák. Rádio a mačeta. Dva symboly, které jsou spjaty s běsněním, jež odstartovalo 6. dubna 1994 sestřelením letadla s prezidentem a na jehož konci bylo po stu dnech asi 800 tisíc až milion mrtvých.

Jako by bylo vyvražděno celé Kigali, anebo většina Prahy... Genocida, v níž dle odhadů OSN přišlo o život asi 300 tisíc dětí a která "porodila" statisíce sirotků, nespadla z nebe. Rasistické rozkastování společnosti na "lepší" Tutsie a "nižší" Huty si rozhodně za rámeček nedají belgičtí historikové, stejně tak není Francie či Čína pyšná na svůj podíl ve vyzbrojení brutálních hutských milic Interahamwe. Ty po rozhlasové výzvě "Pokácejte vysoké stromy!" rozpoutaly pozemské peklo a jaly se ohněm i mečem vyhladit tutsijské inyenzi čili šváby... Podobně jako nacisté i Afričané se zhlédli v konečném řešení, zvaném umuganda, což doslova značí odplevelení.

Tomu, jaké ve Rwandě zanechala genocida stopy a jaká je současná Rwanda, věnujeme nedělní Čajovnu. Připravila ji Iva Jonášová. Poslouchejte 10.5. v 19 hodin.

Foto a spoluautor článku: Martin Rychlík.

autoři: Iva Jonášová , Martin Rychlík
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.