Zemědělci nemají příznivé jaro. Vedle kolísavých cen a nejistého odbytu je trápí i podmáčený terén

24. duben 2023 07:23

Zemědělci v Královéhradeckém kraji jsou uprostřed jarních prací. Jenže ty nejdou tak, jak by bylo potřeba - a to i kvůli deštivému počasí a podmáčenému terénu, kvůli kterému mají jarní práce zpoždění. Vyjet na část svých polí nemohou třeba v Pileticích na Královéhradecku.

Čtěte také

„Bohužel, teď jsme tady zatopení a pod vodou. Napadlo asi 40 milimetrů srážek, tak pole jsou podmáčená a my nejsme schopni se na ně dostat. Trvá to bohužel celé jaro a tak jsme měsíc ve skluzu oproti klasickému roku,“ říká jednatel piletického družstva Jan Věcek.

Pole postupně vysychají, u některých je to otázka dnů, u jiných možná třeba až dvou týdnů.

„Obrovský problém je to u cibule, která má nějaký vegetační termín, a už teď jsme po termínu a podepíše se to určitě na výnosu, dodává Jan Věcek.

Čtěte také

Právě osevní plochy cibule přitom v Předměřicích poněkud zmenšili. U ostatních plodin se snaží zůstat na obvyklých výměrách, i když například u obilí je to v dnešní době extrémně rizikové.

Konkurovat ukrajinské pšenici se nedá, už proto, že tamní zemědělci nemusí dodržovat nařízení evropské unie, která sama o sobě stojí spoustu peněz. „My máme ještě téměř 2 tisíce tun na skladě, a dnes je to pomalu neobchodovatelné zboží.

A tak zemědělci ještě daleko víc než dřív musí přemýšlet, co zasít, aby měli vůbec šanci úrodu prodat. Podle Jana Věcka zase naštěstí klesly ceny energií a klesly i ceny hnojiv, jenže i tady problém zůstává: aby měli jistotu, museli v Pileticích uzavřít smlouvy na hnojiva za výrazně vyšší ceny, než jsou na trhu teď.

Čtěte také

Odhadnout se to ale nedalo a podobnými problémy si prochází celá řada farmářů i větších družstev.

„Když se zemědělec netrefí, to znamená, že draze nakoupí a musí prodat lacino, tak je to sebevražedné. Jsme pod cenami z roku 2020, ale cena hnojiv a osiv nám stoupla o 20 až 30 procent. A někde až o 50 procent, krčí rameny Luděk Homoláč ze zemědělského družstva Mžany na Královéhradecku.

Ani tam nemají jistotu odbytu, a tak budou letos hospodařit trochu jinak. „V rámci společné zemědělské politiky musí dojít k menším osevům. A to znamená, že u zeleniny sejeme zhruba o 53 hektarů méně.

Druhová skladba zatím zůstává u zemědělců podle plánu, plodiny se musí na polích střídat, a to platí i dál.

autoři: Tomáš Lörincz , baj
Spustit audio

Související