Zemitost i exces. Novinky od Eartheater, Paris Texas a CXLOE mezi přímočarostí a ornamentem

13. říjen 2021
Topinky

Nové tracky v naší rotaci jsou ve znamení povedeného křížení: americká umělkyně Eartheater velkolepě kloubí trap s industriálem a popem, kdežto čerstvě odmaskované losangeleské duo Paris Texas si troufá na svéráznou kombinaci hiphopu a rocku. Britská hvězdička Jesy Nelson u toho opěvuje zlé hochy, zatímco se její talentovaná americká kolegyně UPSAHL potuluje ulicemi a pije drinky, které nemá jak zaplatit. Thriving!

Eartheater – Scripture
Credits: Alexandra Drewchin, Salvador Navarrete
Label: Chemical X / Mad Decent
Album: Scripture single

Americká zpěvačka, skladatelka a multiinstrumentalistka Alexandra Drewchin aka Eartheater se od loňského vydání alba Phoenix: Flames Are Dew Upon My Skin věnovala především aktivitám na fashion scéně. Po módní spolupráci s Rihannou teasovala nedávno svůj nový hudební materiál na New York Fashion Weeku a spolupráci s ní ohlašuje na svém připravovaném albu i kanadská umělkyně Grimes.

Na zmíněné akci zazněl v hrubé verzi také nejnovější singl věčné experimentátorky: dostal název Scripture, a pokud jste vždycky toužili od Eartheater slyšet katedrálově majestátní mix trapu, industriálem načichlé elektroniky a dream popu, dostane vás na kolena. Zdá se, že nezařaditelná diva z Queensu konečně našla ve své hudbě ideální poměr přímočarosti a ornamentu, zemitosti a excesu.

Jesy Nelson – Boyz ft. Nicki Minaj

Credits: Jessica Louise Nelson, Onika Tanya Maraj, Abby Keen, Amanda Atoui, Avital Margulies, Dayo Olatunji, Hanni Ibrahim, Jamel Fisher, Patrick Jordan-Patrikios
Label: Polydor
Album: Boyz single

Před jedenácti lety se zpěvačka Jesy Nelson objevila v osmé řadě britského X-Factoru. Následně se stala součástí úspěšného girl bandu Little Mix, který pětkrát bodoval na čísle jedna britského žebříčku. Nelson nicméně loni Little Mix opustila a podepsala novou smlouvu jako sólová umělkyně. Singl Boyz je jejím debutem a hostuje na něm rapperka Nicki Minaj. Píseň sampluje klasiku Bad Boy For Life od Diddyho a Jesy Nelson v ní opěvuje „zlé hochy“, byť v rozhovorech přiznává, že jeden takový jí nedávno zlomil srdce.

Paris Texas – Bullseye
Credits: Louie Pastel, Felix, Kenneth Charles Blume III
Label: self-released
Album: Red Hand Akimbo EP

Odmaskování mysteriózního losangeleského dua Paris Texas proběhlo až s vydáním dlouhohrajícího debutu. Vlastními silami produkovaným mixtapem Boy Anonymous vtrhli hlavní protagonisté projektu Louie Pastel a Felix agresivně na scénu a představili svůj punkovou energií napuštěný rap. Ani ne šest měsíců poté dávají novým EPčkem Red Hand Akimbo jasně najevo, že nemají v úmyslu postupovat předvídatelnými kroky. Už track Dr. Alco’s Miracle Bullets napovídá, že Paris Texas přišli s vlastním receptem na kombinaci hiphopu a rocku.

Šestistopá nahrávka tak v lecčem připomíná Pharrellův projekt N.E.R.D. a zkreslené kytary zase donutí vzpomenout na Dinosaur Jr. nebo Fugazi. Do naší rotace putuje pulzující banger Bullseye, který koprodukoval jeden z nejvyhledávanějších producentů současnosti Kenny Beats. To, že od Paris Texas můžeme čekat velké věci, naznačuje i nedávné oznámení, že budou na jaře příštího roku doprovázet hiphopový kolektiv Brockhampton na jejich tour po Severní Americe.

CXLOE – Close
Credits: Chloe Papandrea, Eric Leva, Sammy White
Label: Sandlot
Album: Close single

Australská zpěvačka CXLOE debutovala loni EPčkem Heavy, Part I a hned se o ní začalo psát jako o velkém objevu. Letos zatím vydala tři singly – ten říjnový se jmenuje Close a CXLOE ho napsala s americkým hudebníkem, který si říká Eric Leva. O produkci se postaral Sammy Witte. „Je to písnička o životních hodnotách a o tom, jak si vážíš sebe sama a co jsi ochotná obětovat pro druhého člověka,“ říká CXLOE k písni a v rozhovorech také naznačuje, že příprava debutové desky se chýlí ke konci.

Moonchild Sanelly & Sad Night Dynamite – Demon
Credits: Sanelisiwe Twisha, Archibald Blagden, Joshua Greacen, Ben Ash
Label: Transgressive
Album: Demon single

Hiphopové duo Sad Night Dynamite z britského Somersetu zaujalo na začátku roku eponymním mixtapem a vysloužilo si pochvalu od FKA Twigs nebo Gorillaz, k nimž bývají hodně připodobňováni. Teď se tato asociace bude objevovat možná ještě častěji – jejich spolupráce se zpěvačkou Moonchild Sanelly tvorbu virtuální kapely Damona Albarna hodně připomíná. Text k tracku Demon se zrodil, když si Moonchild Sanelly poslechla beat k chystané spolupráci se Sad Night Dynamite a v noci se jí pak zdál sen o ženě, kterou odsoudí za údajné čarodějnictví.

Tchami & Habstrakt – Eternity ft. Lena Leon
Credits: Martin Bresso, Adam Jouneau, Lena Leon, Andrew Tyler, Florian Kiermaier, Steven Haddad
Label: Confession
Album: Eternity single

Legendy francouzské elektronické scény – průkopník future housu a fanoušek kněžské stylizace Tchami a DJ/producent Habstrakt – spojily síly v aktuálním bangeru Eternity. K nadupanému tracku, který kombinuje synťáky poháněný house a na tučných basech posazené elektro, si přizvali ještě newyorskou zpěvačku Lenu Leon, známou na americké popové i EDM scéně.

Sázka na deephousový taneční vibe protkaný motivy vzdáleně evokujícími tvorbu Boards of Canada oběma producentům vyšla. „Eternity je skladba, kterou jsme chtěli vytvořit už dlouho; oba jsme ustoupili od našich obvyklých strategií, abychom tenhle track udělali opravdu speciální,“ dodávají ke vzniku písně sami Tchami & Habstrakt.

UPSAHL – Thriving
Credits: Taylor Cameron Upsahl, Jonny Shorr, Will Jay
Label: Arista
Album: Lady Jesus

Americká textařka a zpěvačka UPSAHL je na scéně už více než osm let, své první album vydané pod velkým labelem s názvem Lady Jesus ale vydává až teď. Celá deska vypráví v chronologickém pořadí příběh náročného rozchodu, kterým se trápila během dlouhého lockdownu.

Hravá kytarovka s ironickým názvem Thriving (Prosperující) se nachází uprostřed desky a UPSAHL na ní zapíjí drinky, které nemá jak zaplatit, motá se bosá ulicemi nebo nemůže najít mobil a dostat se domů. Autentický popis stavu, kdy se člověk musí už jen smát svému nezdaru, produkoval úspěšný producent americké indiepopové scény Jonny Shorr a hudebník Will Jay ze zašlého boy bandu IM5.

Vampire399 – Digitálny pohľad
Credits: Dominik Dobiaš
Label: Exotic Wuzi
Album: Digital Demon

Bratislavský rapper Vampire399 chce být princem slovenského undergroundu a za uplynulé dva roky má na kontě několik singlů i EPček. Po Domáca Vazba EP, Kazisvet EP a stopáží o mnoho bohatším navazujícím projektu Kazisvet 2 teď následuje album Digital Demon – o tom přišel povyprávět i do Scény s Opakem Dissu.

Mimo feat od Pharmaceutha (jeho kolegy z rapového kolektivu Exotic Wuzi) na něm najdeme třeba i track WTF, na kterém Vampire399 spolupracoval se stále rostoucím slovenským (ale v Praze usazeným) objevem Shimmim. Do naší rotace z čerstvé desky plné temných textů putuje track Digitálny pohľad, který rappera ukazuje i v klidnějších, procítěnějších polohách.

Kdy už Aleš konečně ukáže svou pravou tvář? Co se děje každé pondělí v deset večer v říjnu na sídlišti Skalka? A kdo z hudební redakce se rád převléká za kněze? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.