Zemřel Benedikt XVI. Bývalému papeži přezdívanému „boží rotvajler“ bylo 95 let

31. prosinec 2022

Joseph Ratzinger byl zvolen papežem 19. dubna 2005, přijal jméno Benedikt. Být nástupcem oblíbeného Jana Pavla II. nebylo snadné, ale Benedikt znamenal jistou kontinuitu. Vysloužil si přezdívku „boží rotvajler“. Patřil k důsledným zastáncům tradičních katolických názorů. „Když bylo čím dál jasnější, že volba padne na mě, zatočila se mi hlava. Úporně jsem prosil Boha: ,Tohle mi nedělej‘,“ svěřil se na začátku své funkce papež. Odstoupil z vlastní vůle v roce 2013.

„Habemus papam!“ 19. dubna 2005 vystoupil kardinál jáhen Jorge Medina Estévez na balkonu baziliky svatého Petra s tradičním oznámením: „máme papeže“. Konkláve zvolilo hlavou katolické církve německého kardinála Josepha Ratzingera.

Prostý dělník na vinici Páně

„Drazí bratři a sestry. Po velkém Janu Pavlu II. zvolili kardinálové mě. Prostého a pokorného dělníka na vinici Páně. Utěšuje mě skutečnost, že Bůh umí pracovat i s nedokonalými nástroji. Prosím, modlete se za mě,“ vyzval v dubnu 2005 nový papež věřící. Přijal jméno Benedikt.

Zvolení kardinála Ratzingera se víceméně očekávalo. Patřil k blízkým spolupracovníkům papeže Jana Pavla II. Ten ho v roce 1981 jmenoval prefektem Kongregace pro nauku víry, která mimo jiné dohlíží na pravou církevní věrouku.

Čtěte také

Boží rotvajler

„Stalo se to, co pán řekl Petrovi: ,Přijde den, kdy budeš muset jít tam, kam nechceš,‘“ řekl nový papež svým kolegům z kongregace. Ratzinger ji vedl skoro čtvrt století a za tu dobu si vysloužil přezdívku boží rotvajler. Patřil k důsledným zastáncem tradičních katolických názorů na interrupce či homosexualitu. Přitom na počátku 60. let ho mnozí řadili do reformního proudu.

„Když bylo čím dál jasnější, že volba padne na mě, zatočila se mi hlava. Úporně jsem prosil Boha: ,Tohle mi nedělej‘ Máš přece mladší a schopnější, kteří mají více sil nést takovou zodpovědnost,“ svěřil se papež na jaře 2005 svým krajanům, poutníkům z Německa.

Ekumenismus a dialog

Být nástupcem oblíbeného Jana Pavla II. nebylo snadné, ale Benedikt znamenal jistou kontinuitu. V květnu 2005 zahájil proces svatořečení svého předchůdce. Soustředil se na ekumenismus, sjednocení křesťanů a dialog mezi představiteli různých vyznání. Benedikt XVI. také hodně cestoval a v září 2009 navštívil i Českou Republiku.

Bývalý papež Benedikt XVI. sloužil během návštěvy Česka mši v Brně

11. února 2013 papež Benedikt XVI. mnohé zaskočil následujícím oznámením: „Opakovaně jsem zpytoval svědomí před Bohem a dospěl k jistotě, že vzhledem k pokročilému věku už nemám sílu zastávat Petrův úřad. Z toho důvodu a s vědomím závažnosti takového kroku prohlašuji, že se zříkám úřadu římského biskupa.“

Emeritní papež Benedikt XVI. žil v klášteře Mater Ecclesiae ve Vatikánu od doby svého odstoupení až do smrti.

autoři: Helena Berková , agf
Spustit audio

Související