Zemřel herec Josef Somr, bylo mu 88 let

16. říjen 2022

Zemřel herec Josef Somr, bylo mu 88 let. Českému rozhlasu to řekla jeho manželka Alena Somrová. Patřil k nejvýraznějším osobnostem své herecké generace. Moravský rodák působil třeba v brněnském Divadle bratří Mrštíků, v pražském Činoherním klubu nebo v činohře Národního divadla v Praze, kde pracoval přes 20 let. V divadle, před kamerou a v rozhlase ztvárnil stovky rolí, například v komediích o básnících nebo v pohádkách Tři veteráni a Anděl páně.

Vůbec první filmovou rolí Josefa Somra byl prostopášný výpravčí Hubička v Ostře sledovaných vlacích Jiřího Menzela. Jeho otec pracoval na dráze a po premiéře synovi málem nafackoval za slavnou razítkovací scénu.

Pak přišly desítky dalších rolí ve vážných snímcích - například Údolí včel, Adelheid nebo Žert, ale také v komediích. Josef Somr zazářil třeba ve filmu Což takhle dát si špenát nebo v sérii o básnících, kde hrál profesora Ječmena.

Svou filmovou kariéru hodnotil Josef Somr s velkou skromností. „Filmy, za které bych se nemusel stydět, by se daly spočítat na prstech jedné ruky,“ říkal.

Velký kus práce odvedl Josef Somr také v divadle. V Praze začínal v roce 1965 v Činoherním klubu a od roku 1978 působil v Národním divadle. Na jeho prknech si zahrál třeba krále Claudia v Hamletovi. 

Josef Somr velmi rád pracoval také v rozhlase. Namluvil mnoho pohádek a četeb na pokračování a mimořádný výkon předvedl třeba v rozhlasové hře Tři na lavičce. 

Poslední scénou, na které Josef Somr pravidelně vystupoval, bylo jeviště poetické vinárny  Viola.

Josef Somr byl držitelem Ceny Thálie, Českého lva a v roce 2005 mu tehdejší prezident Václav Klaus udělil za celoživotní práci medaili Za zásluhy.  

autor: jht | zdroj: iRozhlas
Spustit audio