Zemřel houslista Jiří Hnyk

17. květen 2019

Symfonický orchestr Českého rozhlasu s hlubokým zármutkem oznamuje, že 17. května 2019 zemřel ve věku nedožitých 80 let jeho emeritní člen, houslista Jiří Hnyk.

V SOČRu působil v letech 1984 až 1995 na pozici 1. koncertního mistra. Dále byl téměř dvě desítky let primáriem Dvořákova kvarteta, uměleckým vedoucím Českého noneta, koncertním mistrem Pražského komorního orchestru nebo uměleckým vedoucím Filharmonického komorního orchestru.

Jiří Hnyk dvacet let pedagogicky působil na Pražské konzervatoři, od roku 1997 byl profesorem Gymnázia Jana Nerudy a Hudební školy hl. města Prahy. Se svými žáky a kolegou Jiřím Kubíkem založil komorní soubor Comenius. Za celoživotní přínos hudbě získal Jiří Hnyk v roce 2010 cenu Nadace život umělce „Senior Prix“.

Čest jeho památce!

Mezi úspěšné žáky Jiřího Hnyka patří například houslista Miroslav Ambroš:

„Zpráva o odchodu pana prof. Jiřího Hnyka mě hluboce zasáhla. Byl pro mě jedním z nejbližších lidí a z velké části právě jemu vděčím za to, že hraji na housle. Prof. Jiří Hnyk byl nejen vynikající interpret a pedagog, ale zároveň i výjimečný člověk s úžasným smyslem pro humor a životním nadhledem. Děkuji osudu, že jsem měl možnost ho poznat! Pane profesore, odpočívejte v pokoji, nikdy na Vás nezapomenu a doufám, že mě alespoň občas budete sledovat z obláčku, když pro Vás budu hrát...“

Spustit audio

CD SOČRu v e-shopu