Zemřel hrabě Zdeněk Sternberk. Majitel hradu Český Šternberk odešel ve věku 97 let

19. leden 2021 13:46

Zemřel nejstarší člen významného hraběcího rodu Sternberků - Zdeněk Sternberk. Bylo mu 97 let. Žil na rodinném sídle Český Šternberk na Benešovsku, kde se s ním mohli potkat i běžní návštěvníci. 

Za nacistické okupace byla jeho rodina pronásledována a po znárodnění hradu v roce 1948 pracoval na šachtě, sloužil u Pomocných technických praporů a později pracoval například jako kulisák. Na hrad Český Šternberk se vrátil po roce 1989. O svém životě mluvil loni v létě i s redaktorkou Českého rozhlasu Region Markétou Vejvodovou. 

Podle starostky Českého Šternberka Ivety Bártové (nez.) byl Zdeněk Sternberk skvělým člověkem, který pomáhal druhým. Lidé z městyse by se s majitelem zdejšího hradu rádi rozloučili, současná opatření kvůli covidu-19 to ale zatím neumožňují. 

"Byl velice oblíbený, byl to skvělý, báječný člověk, ale bohužel situace nám nedovoluje cokoliv uspořádat a důstojně se s ním rozloučit. Budeme muset asi vyčkat příhodnější chvíle a potom po domluvě s paní kastelánkou třeba něco uspořádat," uvedla Bártová. 

Spustit audio