Zemřel Jan Nepomucký kvůli zpovědnímu tajemství?

8. červenec 2016

Pět hvězd, které jsou atributem Jan Nepomuckého, chrám nesoucí jméno tohoto světce na pražských Hradčanech a také proslulá Brokoffova socha na Karlově mostu. To je pouze velmi zúžený výčet toho, co přináleží ke kultu tohoto kontroverzního mučedníka.

Svět tehdy nebyl vůbec jednoduchý. Vládl Václav IV., který náleží k nejrozporuplnějším postavám naší historie. Jeho vlastní schopnosti, či neschopnosti byly násobeny složitou společensko-politickou situací.

Začíná období papežského schizmatu. Je platným papežem ten v Římě, anebo „vzdoropapež“ v Avignonu? A jak se má Václav IV. zachovat, vědom si náležitosti k římské církvi, ale zároveň už po svém otci Karlu IV. přejímací spojenectví s Francií, což by znamenalo podpořit Francii i ohledně avignonského papeže. A navrch nešťastná morová epidemie a církevní preláti, kteří neváhají jít s vladařem do střetu.

A do toho všeho nešťastný Jan Nepomucký, který podle dlouho tradovaného příběhu odmítl prozradit žárlivému Václavovi královnino zpovědní tajemství. To už byl pouhý krok k tragédii. Desetiletí střetů končí nechutnou aférou, v níž Václav IV. dal Jana Nepomuckého zatknout, krutě mučit – sám u toho byl přítomen – a poté ubitého hodit do Vltavy.

Místo, z něhož byl na Karlově mostě do Vltavy Jan Nepomucký svržen

Co se tehdy doopravdy stalo a co je pouhý mýtus? A jak se až do současnosti promítá příběh Jan Nepomuckého?

Hostem dalšího dílu cyklu Jak to bylo doopravdy je historik Jiří Rak. Literárně spolupracoval Hynek Pekárek a režíroval Michal Bureš. Celý pořad si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autor: ide
Spustit audio