Zemřel Jaroslav Wykrent, zpěvák, básník, textař a rozhlasový kolega

12. březen 2022

V sobotu 12. března jsme obdrželi smutnou zprávu. Náš milý kolega Jaroslav Wykrent odešel na druhý břeh. Bylo mu 78 let.  Do sobotního vysílání zařazujeme mimořádný vzpomínkový speciál. Poslouchejte v 18:30. 

"Až to tady sbalím,
skončím asi v pekle.
Tak se holka nediv,
že jsem trochu vzteklej.
Chtěl jsem s tebou totiž,
i když se to neví,
ještě trochu pobýt,
nejmíň v sedmým nebi..."

Jaroslav Wykrent

Básník a muzikant Jaroslav Wykrent se narodil 10. září 1943 v Přerově a tomuto městu zůstal věrný. Vystudoval strojní průmyslovku a stal se konstruktérem ve Vítkovicích. Jeho první kapelou, ve které hrál na doprovodnou kytaru po boku zpěváka Pavla Nováka, byla přerovská Synkopa.

"Nevydržím stát, takže sedím na židli. A nejsem tam schopen žádné show," říká Jaroslav Wykrent

Čtěte také

Působil také v ostravské skupině Flamingo, kde zpívala mimo jiné Marie Rottrová. Pro tu, jak známo, napsal Jaroslav Wykrent řadu hitů. Velký ohlas měla písnička s jeho textem Lásko, za niž dostal v sedmdesátých letech i cenu Bílá vrána udělovanou časopisem Mladý svět. Mezi další hity patří kupříkladu písně Večerem zhýčkaná, Střapatá nohatá, Řeka lásky, Ty, kdo jdeš kolem, Jizva na dlani, Skořápky ořechů a další.

Jaroslav Wykrent se prosadil nejen jako autor textů a skladatel, ale také jako zpěvák. Jeho prvním a asi nejslavnějším šlágrem byla píseň Agnes, kterou sám otextoval, hudbu k ní složil Drahoslav Volejníček. Jak Jaroslav Wykrent vzpomíná, píseň, která už v té době slavila úspěchy, příliš nenadchla tehdejšího ředitele ostravského rozhlasového studia, a tak byla na jeho příkaz smazána. Jen šťastnou náhodou se zachovala do dnešních dob.

Jaroslav Wykrent dodnes pracoval jako rozhlasový redaktor. Rozhlas poslouchal už od dětských let, miloval především parodie a estrády, vzpomíná například na Nezbedné bakaláře. S bratrem, který si zase oblíbil swing někdy bojovali o to, kterou stanici si naladí. Jak nám prozradil, v dětství si také vyrobil krystalku, kterou pak poslouchal pod peřinou. Jaroslav až do dnešních dnů patřil do týmu Českého rozhlasu Olomouc, kde připravoval svůj pořad Hudební vzpomínky

autoři: Aleš Spurný , pese , tos
Spustit audio

Související