Zemřel Karel Štědrý. Poslechněte si jeho poslední rozhovor v Toboganu

7. listopad 2017

Letos v dubnu slavil 80. narozeniny veřejnými koncerty. Pak se ale stáhl do ústraní a rodina oznámila zprávu o zpěvákově boji s Alzheimerovou chorobou. Zemřel v úterý 7. listopadu 2017 ráno v jedné pražské nemocnici, kde s ním byla do posledních chvil jeho rodina.

Osmdesátiny slavil Karel Štědrý i ve velikonočním Toboganu, kde byl uveden do Síně Slámy. „Já jsem takovej ten dělník kultury. Já jsem pracovitej, připravuju se,“ svěřil se Dvojce už dříve. Tentokrát přiznal, že texty některých písní musí mít už na taháku.

Mezi gratulanty byli tehdy Pavlína Filipovská, Petr Salava nebo Gustav Oplustil. Štědrého během živého vysílání většinou oslovovali „mistře“ nebo „pane inženýre“. Štědrý totiž vystudoval železniční stavitelství, nikdy se tím ale neživil.

Semafor i malý stan

Právě s Filipovskou patřili mezi první herce a zpěváky, kteří otevírali Divadlo Semafor. „Je to přesně 58 let, co jsme se tam tehdy poprvé potkali,“ vzpomínala Filipovská. „Byli jsme tehdy mladí a nikomu nevadilo, že nic neumíme.“

Waldemar Matuška - v  pozadí Karel Štědrý

Asi nejslavnějším hitem Karla Štědrého byla píseň Mám malý stan, kterou nazpíval s Waldemarem Matuškou. Charakteristický se stal i pohyb rukou, který oba při zpívání písně dělali. Štědrý později píseň zpíval i třeba v duetu s Karlem Gottem.

Smrt manželky

Ve vysílání Toboganu zavzpomínal i na dirigenta Karla Vlacha, se kterým strávil mnoho let svého profesního života. „Karel mi vlastně nahrazoval tatínka, když mi umřel. Až do jeho konce jsem za ním chodil ověřovat si, jestli to dělám dobře,“ svěřil se Štědrý.

V dřívějších rozhovorech naopak vzpomínal, jak se po smrti první manželky musel sám na tři roky stát mámou svým dvěma dcerám. „Jezdil jsem na zájezdy, dělal jsem s nima úkoly, myl okna, vařil...“ Byl dohromady třikrát ženatý, měl dvě dcery a syna.

autoři: cib , lup
Spustit audio

Více z pořadu