Odešel legendární kytarista Jeff Beck. Připomeňte si ho s námi ve vltavském vysílání

12. leden 2023

Speciální vydání Jazzového podvečera věnujeme slavnému kytaristovi Jeffu Beckovi, který zemřel v úterý ve věku 78 let. Držitele několika cen Grammy a člena rokenrolové síně slávy propojujícího hranice blues, jazzu a rock´n´rollu vám představí Ondřej Konrád. Kytarové mistrovství Jeffa Becka připomene ve čtvrtek 12. ledna od 18:00.

Fenomenální kytarista vydal alba, jež žánrově sahají od blues, rocku a heavy metalu přes jazz fusion až po směs rocku s elektronikou. Zahrál si také na deskách řady jiných hvězd, mimo jiné Micka Jaggera, Tiny Turnerové, Stevieho Wondera, Rogera Waterse či ZZ Top.

Jeff byl skvělý člověk a vynikající, geniální kytarista. Žádný další Jeff Beck už nikdy nebude.
Tony Iommi, kytarista skupiny Black Sabbath 

Kytarista Jeff Beck během benefičního koncertu v Los Angeles v roce 2008

Na scénu Beck vstoupil v roce 1965 jako člen legendární skupiny Yardbirds. Jejími dalšími členy byli Eric Clapton a pozdější kytarista skupiny Led Zeppelin Jimmy Page. V roce 1967 založil Beck s Ronem Woodem (od roku 1974 členem Rolling Stones) a Rodem Stewartem kapelu Jeff Beck Group, která se ale po dvou úspěšných albech rozpadla. Později kapelu stejného názvu založil s jinými hudebníky. Ve druhé polovině 70. let začal spolupracovat s Janem Hammerem, s nímž v roce 1980 nahrál desku There & Back.

Čtěte také

Za Beckovo nejúspěšnější album bývá považována deska Flash z roku 1985, na níž je i instrumentálka Escape od Hammera, za niž Beck dostal v roce 1986 svou první Grammy. S novým tisíciletím pak hudebník vplul na vlnu elektroniky, jež mu vynesla třetí Grammy za píseň Dirty Mind z desky You Had It Coming (2001). Posledním studiovým albem Becka byla deska Loud Hailer z roku 2016.

V posledních letech spolupracoval a vystupoval mimo jiné i s hercem a hudebníkem Johnnym Deppem. Loni v létě společně vydali album s názvem 18.

Spustit audio