Zemřel Wayne Shorter. Málokdo ovlivnil vývoj moderního jazzu tak jako on

2. březen 2023

Ve věku 89 let zemřel legendární americký saxofonista Wayne Shorter (25. 8. 1933 - 2. 3. 2023), který udával nové trendy ve vývoji jazzu déle než šedesát let. Jeho charakteristický styl se projevoval vždy a všude – ať už byl v roli spoluhráče nebo lídra, i když hrál na saxofon nebo hudbu psal. 

Jen málokterý saxofonista ovlivnil vývoj hry na tento nástroj více než Wayne Shorter. Jeho mimořádný hráčský a stejně osobitý skladatelský talent se poprvé výrazněji projevili v padesátých letech, kdy na sebe upozornil coby člen formace Jazz Messengers bubeníka Arta Blakeyho.

Odtud už to byl jen krok k dalšímu výraznému bandleaderovi Milesi Davisovi, který Shortera přizval do svého tzv. druhého kvinteta – kapely, která od šedesátých let dodnes slouží coby vzor souhry a kreativity. Společně s Herbiem Hancockem, Ronem Carterem a Tonym Williamsem natočili alba jako E.S.P., Miles Smiles nebo Filles de Kilimanjaro.

Souběžně Shorter rozvíjel sólovou kariéru s projekty pod vlastním jménem (mj. na významném albu Speak No Evil z roku 1964) a zároveň působil v ikonické jazz-rockové formaci Weather Report, kterou na počátku sedmdesátých let založil spolu s Joem Zawinulem, americkým emigrantem rakouského původu, a Miroslavem Vitoušem, českým kontrabasistou, jehož hvězdná dráha je rovněž dobře známa.

V pozdní etapě své dlouhé kariéry koncertoval nejčastěji s vlastním kvartetem, několikrát také v Česku. S těmito spoluhráči jako by po letech opět nastavoval nový standard souhry; jakoby ukazoval, jak strhující a vzrušující může být interakce mezi několika jedinečnými virtuózy. A to i přes fakt, že pro řadu posluchačů mohla být saxofonistova hudba z tohoto období za hranicemi chápaní...

Wayne Shorter získal během své kariéry celkem deset Cen Grammy a v roce 2017 se také stal nositelem prestižního švédského ocenění Polar Music Prize.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio