Zemřel zpěvák a básník Pavel Kúča Kučera z českokrumlovské undergroundové kapely Bratři Karamazovi

Ve věku 58 let zemřel v neděli 5. března českokrumlovský muzikant a básník Pavel Kučera. Od roku 1993 byl zpěvákem kapely Bratři Karamazovi. Skupina o jeho úmrtí informovala na svých stránkách. Pavel Kučera, přezdívaný Kúča, patřil ke známým představitelům undergroundu.

„Odešel můj kamarád, zpěvák a textař Pavel Kučera z kapely Bratři Karamazovi. Na mou chystanou sólovku mi napsal plno krásných textů, které jsou věčné stejně jako jeho nespoutaný Duch. Děkuji, že jsem to všechno mohla s Tebou sdílet,“ napsala na svůj facebookový profil zpěvačka Jitka Charvátová z kapely Oceán.

Na Pavla Kučeru zavzpomínal i lékař a bývalý kanoista Lukáš Pollert. „Než jsem v roce 1988 nastoupil na medicínu, pracoval jsem o prázdninách v Motole jako sanitář. A právě Kúča mě zasvětil do práce sanitáře. Tenkrát o přenášení zkumavek po celém areálu. Naučil mě různé zkratky a fígle. Procházeli jsme rozlehlou nemocnicí a vyprávěl mi o Bohu a já byl nervózní, že jsem se včas nevrátil na oddělení, kde mě určitě potřebují. Když jsem chyběl i hodinu, tak mně sestřičky na oddělení tvrdily, že to bylo pět minut!  A Kúča se smál, protože věděl, že upřímnou rozpravou o Bohu se i čas zastaví a nic se nestane. V devadesátých letech jsem Kúču občas svezl na koncert jeho skupiny Bratři Karamazovi a nekonečněkrát s ním prochodil Český Krumlov, kde žil,“ vzpomínal.

Pavel Kučera patřil k výrazným postavám Českého Krumlova. Sám říkal, že město miluje. „Je temné, mystické, má v sobě sílu. Dokonce bych řekl, že jsem jeho bardem. Nicméně si myslím, že je prokleté. Asi před deseti patnácti lety městem chodil takový týpek v oranžovém hábitu a za ním se táhl průvod lidí se svíčkami. No, a ten člověk tvrdil, že Němci, kteří byli po válce odsud vyhnáni, Český Krumlov prokleli. Přijde mi to logické a řekl bych, že toto město stravuje své obyvatele,“ popsal Pavel Kučera v rozhovoru pro Deník v roce 2014 u příležitosti svých padesátých narozenin.

Se skupinou Bratři Karamazovi vydal několik alb, první byla deska Oslava ohně z roku 1994. Jejich koncerty byly proslulé po celém regionu svou živelností a autenticitou. Pavel Kučera napsal taky několik knih povídek a pohádek, které si sám ilustroval.

Poslední rozloučení s Pavlem Kučerou se uskuteční v pondělí 13. března v 11 hodin ve hřbitovní kapli Panny Marie Bolestné v Českém Krumlově.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související