Zemřela Erika Bezdíčková. Žena, která o nacistickém utrpení dokázala promluvit až po 50 letech

20. září 2020

Ve věku 89 let zemřela včera v Brně Erika Bezdíčková, žena, která přežila věznění v několika nacistických koncentračních táborech včetně Osvětimi. Úmrtí potvrdila rodina na jejím profilu na sociální síti.

V Osvětimi ztratila Erika Bezdíčková všechny své blízké. Děsivá zůstává formulace, jak se dozvěděla o smrti své maminky. „Vidíš tam ty plameny? Tak tam ti máma vyletěla komínem,“ řekla jí spoluvězeňkyně.

Tento týden dostala ocenění

Erika Bezdíčková byla ještě před smrtí navržena Syndikátem novinářů jižní Moravy na udělení Ceny města Brna. A shodou okolností tento týden ji zastupitelé schválili jako nositelku Ceny Jihomoravského kraje.

Přes padesát let o své minulosti prakticky mlčela, ani vlastní rodině nebyla schopna prožité hrůzy popsat. Zlomem bylo vydání knihy Moje dlouhé mlčení. I z knihy se lidé dozvěděli, jak prošla několika koncentračními tábory a přežila i pochod smrti. I to, jak poté prchala Evropou.

Erika Bezdíčková
* Narodila se 26. září 1931 v Žilině do židovské rodiny.
* V létě 1944 byla rodina internována ve věznici v Ilavě, později v táboře v Seredi a v Osvětimi, kde nacisté zabili její rodiče. V lednu 1945 ji nacisté poslali na práci v Genshagenu (Německo) do továrny na letecké motory. V březnu byla převezena do Sachsenhausenu a v dubnu utekla z pochodu smrti.
* Pracovala mimo jiné v Československém rozhlase jako hlasatelka a redaktorka a v tiskovém oddělení Brněnských výstav a veletrhů, později v Technických novinách,
* Až po letech vydala knihu Moje dlouhé mlčení a natočila několik dokumentů s Olgou Sommerovou.

Jízda vlakem jí připomínala transporty do koncentráků

Připomínkou, která se projevovala i navenek, jí bylo vězeňské tetování a nechuť k jízdě vlakem: „V dobytčích vagónech nás vezli do Osvětimi. Jak naráží kola na kolejnice, vytváří to určitý zvuk, který já nesnesu.“

Erika Bezdíčková: Moje dlouhé mlčení

Dlouholeté mlčení přerušilo setkání s židovským lovcem nacistů. Apeloval na ni, že je její morální povinností připomínat světu, co se stalo. A o to se v posledních letech Erika Bezdíčková snažila.

Vystupovala v několika dokumentárních filmech a jezdila na besedy do škol povídat studentům.

„Chci povídat o tom, co bylo, než vešly v platnost Norimberské zákony, proč k tomu došlo – protože v současné době je řada symptomů, které mi silně připomínají dobu ve 30. letech. Chci těm mladých vyprávět o tom, že je potřeba se umět v případě nebezpečí postavit, a říct svou pravdu, byť by byla subjektivní. Ale člověk se musí bránit,“ řekla.

autoři: Martina Pouchlá , Miloš Šenkýř | zdroj: Český rozhlas Brno
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.