Zemřela Eva Zaoralová. Poslechněte si rozhovor s první dámou karlovarského filmového festivalu

11. březen 2022

O Evě Zaoralové se mluví právem jako o první dámě československé filmové kritiky.  Její doménou byla italská a francouzská kinematografie, měla ovšem perfektní znalosti o filmu obecně. Znala se s nejvýznamnějšími filmaři a měla i dar přesného, vyargumentovaného a čtivého novinářského stylu. Ať už psala recenze, úvahy, portréty nebo celé knihy. To se týkalo i jejích překladů. Eva Zaoralová zemřela ve čtvrtek ve věku 89 let. 

Připomeňte si Evu Zaoralovou v rozhovoru s Tomášem Pilátem z roku 2017. Čeští filmoví fanoušci ji znají i jako mnohaletou uměleckou ředitelkou Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech, který dostala mezi nejvýznamnější akce svého druhu, minimálně ve střední Evropě. Oproti Berlínu nebo Cannes se stal divácky velmi vstřícnou akcí. Fenomén takzvaných baťůžkářů je známý po celém světě, a o atmosféře karlovarského festivalu píší nejprestižnější světová periodika. 

Eva Zaoralová a Jiří Barrtoška, TK 54. Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary

Z novinářských zásluh zmiňme aspoň jednu: Eva Zaoralová stála za časopisem Film a doba, který se stal jednou ze základních odborných platforem filmařů i milovníků kinematografie. Její duch nese a ponese si tento (dnes) čtvrtletník stále.

Osobně byla Dr. Zaoralová skromným a ochotným člověkem. Když mohla, ráda pomohla, o své zkušenosti se dělila i jako vysokoškolská pedagožka nebo členka nejrůznějších porot.

Spustit audio