Zemřela Václava Ledvinková, dramaturgyně rozhlasového světa pohádek

15. říjen 2014

Rozhlasový svět pohádek přišel v pondělí 13. října o dlouholetou dramaturgyni Václavu Ledvinkovou. Její práce byla spojena především s klasickými pohádkovými příběhy, v nichž se zrcadlí životní zkušenost a skutečné hodnoty, které sama vyznávala.

Václava Ledvinková pro rozhlas připravila přes 1500 nejrůznějších pohádek, her i četeb na pokračování. Texty zpracovávala s pečlivostí, citem k autorům i k jazyku a s velkým pochopením pro dětskou duši.

Věnovala se také vlastní tvorbě. Většinu života však stála v pozadí, aby mohla pomáhat při psaní druhým. Stala se tak oporou a dobrou průvodkyní mnoha dramatikům, mezi nimi např. básníku Karlu Šiktancovi či autorce Krkonošských pohádek Boženě Šimkové.

Učaroval jí rozhlasový Hajaja

Do Československého rozhlasu přišla v roce 1987 po krátké zkušenosti v Ústavu pro kulturně výchovnou činnost. Rozhlasový svět jí učaroval a zůstala mu věrná až do posledních dní.

Rovných 25 let byla její práce spojena s večerními pohádkami skřítka Hajaji. Pečovala o ně systematicky. Rozšířila je o celou řadu skvostů dětské literatury jako např. o Bubáky a hastrmany, Broučky, Ferdu Mravence a další.

Hry a četby nejen pro děti

Podněcovala k psaní i neznámé autory a pod jejím vedením tak vznikla celá řada dodnes hraných pohádek, které mají v oblibě i současné děti. Své rozhlasové působení posléze rozšířila i na dramatické pořady a její doménou se staly především nedělní pohádky a hry pro děti a mládež.

V této oblasti pomohla na svět mnoha verneovkám, zpracovávala dobrodružné příběhy rytířů kulatého stolu, připravila k nastudování Čarodějnou zemi Oz, Pipi, Dlouhou punčochu a celou řadu dalších titulů, které zůstávají jako klenoty v rozhlasovém archivu. Věnovala se i tvorbě pro dospělé.

Pohádku Šárky Koskové O pyšné Karuši, poslední titul, který Václava Ledvinková stihla dramaturgicky připravit, odvysílá v premiéře Dvojka 1. ledna 2015.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.