Zemský hřebčinec v Písku hostil přehlídku plemenných koní. Lidé viděli třeba jezdeckou čtverylku

6. březen 2023 07:05

Teplokrevné i chladnokrevné hřebce, ale i čtverylku nebo jízdu v dámském sedle obdivovaly stovky lidí v Písku. Zemský hřebčinec uspořádal letošní první velkou přehlídku plemenných koní.

„I já se účastním jednoho z vystoupení, se zaměstnanci jezdíme jezdeckou čtverylku, v níž představujeme naše plemeníky v trochu jiném světle než obvykle,“ prozradila ředitelka Zemského hřebčince Hana Stránská, zatímco ukazovala černého hřebce jménem Warness.

„Většina plemenných hřebců, kteří působí v teplokrevném chovu, je stále ještě ve sportovní testaci, zúčastňují se tedy jezdeckých skokových závodů. Na jezdecké čtverylce se demonstruje to, že ač jsou to sportovci a plemenní hřebci, jsou schopní se nechat předvést i našimi ženskými zaměstnankyněmi, jezdkyněmi,“ dodala.

Warness i další koně byli na přehlídku speciálně nazdobení. „Samozřejmě hřebce upravujeme, zaplétáme hřívu. Zemský hřebčinec měl základ v takové polovojenské organizaci, z toho vyplývají třeba i naše uniformy, to, že jezdíme v brigadýrkách a že máme koně tímto způsobem upravené,“ vysvětliĺa Hana Stránská.

Na přehlídku se do hřebčince přišla podívat třeba jedenáctiletá Ema Činátlová z Písku s tatínkem a sestrou. „Ty koně jsou vážně hodně hezký. Přehlídka koní bude pěkná a ta další vystoupení určitě taky,“ chválila

Do píseckého hřebčince dorazili i zástupci Národního hřebčína Kladruby nad Labem. Vystoupila jezdkyně Denisa Listíková se svou kolegyní Anežkou. „Chystáme se na čtverylku o dvou koních. Nejdřív si to chodíme pěšky, abychom si to zapamatovaly, a pak to zkoušíme na koních. Je důležité hlavně to, aby se koně nebáli sebe navzájem, aby byli poslušní, vnímali povely jezdce i aby to vypadalo dobře na oko,“ popsala.

Čtěte také

V první části programu mohli návštěvníci zhlédnout předvedení více než třiceti plemenných hřebců z majetku píseckého hřebčince i soukromých vlastníků. Nejpočetněji byli zastoupeni teplokrevní a chladnokrevní koně. „Prezentujeme to, že kromě toho, že jsou to hřebci plemeníci a musíte v nich podporovat určité hřebčí chování, jsou zároveň ovladatelní a schopní spolupracovat s jezdci i v tom velkém množství,“ doplnila ředitelka Zemského hřebčince v Písku Hana Stránská. Nechyběli ale ani zástupci máločetných plemen, jako jsou starokladrubští koně nebo velšká plemena.

V doprovodném programu organizátoři představili publiku nejrůznější dovednosti koní. Návštěvníci viděli skokové ukázky plemeníků, drezurní vystoupení, jízdu v dámském sedle, jezdeckou čtverylku i různé druhy zápřeží. Dorazil také jízdní oddíl policie, zájemci si mohli prohlédnout stáje a malé děti se vozily na ponících.

Další akce se v areálu národní kulturní památky píseckého Zemského hřebčince uskuteční poslední březnovou sobotu. Tato jarní přehlídka už se bude konat na venkovním kolbišti. Zaměřena bude hlavně na prezentaci a dovednosti plemenných hřebců, což bude zajímavé především pro chovatele a odbornou veřejnost.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související