Žena, která se zaryla do srdce Ivany Trumpové. Její úsměv nebyl hraný, ví Marie Čermáková Obršálová

Dne 14. července se svět dozvěděl zprávu o smrti Ivany Trumpové, exmanželky bývalého prezidenta Spojených států amerických Donalda Trumpa a především úspěšné podnikatelky, která se narodila ve Zlíně. Velmi důvěrně ji měla šanci poznat 82letá obyvatelka Olomouce Marie Čermáková Obršálová. 

V roce 1993 vyrazila do Spojených států amerických za kamarádkou, která se tam provdala. Splnila si sen, za velkou louži se vždycky chtěla podívat. Když tam pak jednou slyšela v rádiu, že Ivana Trumpová míří i se svými dětmi na dovolenou a potřebovala by někoho, kdo by jí pomohl, rozhodla se Marie Čermáková Obršálová, že si splní další sen.

A vy jste odkud? 

„Majko, to nemůžeš, ty nejsi Američanka, na ten konkurz ani nechoď,“ smála se tehdy dcera kamarádky, u které Marie v Americe pobývala. „Už jenom když se podívám do Trump Tower, na výzdobu v jejich domě, úplně mi to bude stačit,“ říkala si tehdy Marie. Vedle ní se o místo hlásilo dalších 17 žen. Když před Ivanou Trumpovou spustila v angličtině, slavná podnikatelka ji rychle prokoukla a vyhrkla na ni: „A vy jste odkud?“ vzpomíná s úsměvem Marie Čermáková Obršálová.

Ivana Trumpová na návštěvě Liberce - snímek z roku 2009

„Přiznám se, že při prvním setkání jsem byla nervózní. Je to ženská vzdělaná, známá, hezká, šikovná, ale přitom má nějaké životní zkušenosti, protože toho hodně zcestovala a mluvila s lidmi, které jsem já ani v životě neviděla. Ale zase jsem nechtěla vypadat tak, že my Češi tu žijeme jako udupaná podlaha,“ mluví Marie o Trumpové stále v přítomném čase, jako kdyby nechtěla přijmout, že už nadobro odešla. „Nechtěla jsem uvěřit tomu, že je to možné. Šikovná, pracovitá a chytrá ženská, 73 let dneska není žádný věk. Je to obrovská škoda,“ mrzí Marii.

Byla náročná k sobě i k okolí

Trumpovou nejprve poznávala po pracovní stránce. „Byla náročná k sobě i k okolí. Jednou jsem se byla podívat do hotelu Plaza, kterému šéfovala. Celý den tam pobíhala, ale pořád byla příjemná a s úsměvem,“ popisuje Marie.

Vysoké postavení nebylo na Trumpové podle Marie vůbec znát, pořád byla velmi lidská. „Když jsem chtěla jet za kamarádkou do New Yorku, napsala mi všechny vlaky, kdy jedou, kolik stojí. A potom mě, Máňu, ve Ferrari odvezla na nádraží. To by nafoukaná ženská neudělala,“ vypráví Marie.

„A potom mě, Máňu, ve Ferrari odvezla na nádraží. To by nafoukaná ženská neudělala.“
Marie Čermáková Obršalová

Ivanu Trumpovou má stále živě před očima. „Vybaví se mi její úsměv, který v soukromí podle mě nebyl hraný. Nebyla to její povinnost. Taky dobrá nálada nebo to, jaký měla režim. Ráno vstala, šla cvičit, pak pracovat, i když jí nic z toho nikdo nenakazoval. Nebyla ničí zaměstnanec. A stejně vedla i svoje děti. Líbilo se mi, že nechtěla, aby z nich byli nějací milionoví lajdáci,“ cenila si na ní.

Také si na Trumpové vážila toho, že nikdy nezanevřela na svůj původ. „Když jsem ji poznala a víc s ní mluvila, musím říct, že byla pyšná na to, že je odtud,“ prozrazuje Marie Čermáková Obršálová v pětidílném seriálu Českého rozhlasu Olomouc.

Marie Čermáková Obršálová

Jaké zážitky má s dětmi Ivany Trumpové a Donalda Trumpa? Jak na ni bývalý americký prezident působil při vzájemném setkání? Mluvila s Trumpovou česky? Za co od ní jednou jedinkrát dostala vynadáno? A co jí mrzí na tom, co se o Ivaně Trumpové po její smrti píše?

Zaposlouchejte se. Každý den od pondělí 26. do soboty 30. července vždy od 11:15 ve vysílání Českého rozhlasu Olomouc. Následně všechny díly na webových stránkách

autoři: Dita Vojnarová , dja
Spustit audio

Nejnovější zprávy

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka