Žena myslivec? V budoucnu jich bude možná víc než mužů

6. květen 2022

Myslivec sedí na posedu s flintou a čeká na jelena. I takhle může v očích laika vypadat představa o myslivosti. Těžiště práce každého myslivce je ale jinde.

„Střílení je v našem oboru až na posledním místě. Na prvním je naopak péče a celoroční starost o přidělenou honitbu, kde myslivec působí. Patří k tomu jarní sčítání zvěře, její posuzování, v zimě přikrmování, a také zvelebování krajiny například výsadbou stromů,“ vyjmenovává aktivity myslivec a kynolog Martin Jelínek z Heřmanova Městce a přidává zajímavou informaci o tom, že v poslední době velmi přibývají ženy se zájmem o myslivost.

Myslivec a kynolog Martin Jelínek z Heřmanova Městce

Myslivec musí znát výborně svou honitbu, kde vykonává myslivost. Teď na jaře provádí sčítání zvěře a na základě toho pak vytvoří orgán Státní správy myslivosti plány, kde a jak se bude zvěř lovit. Co se týká současného stavu zvěře v České republice, na některých místech je přemnožená černá zvěř a vysoká. Ale je to lokální. Na Chrudimsku je podle Martina Jelínka stav v normě.

Myslivcem nejdřív za rok

Myslivost je v poslední době velmi vyhledávaným koníčkem, a to mezi mladými i staršími lidmi. Zajímavé je, že velký zájem je ze strany žen. Není podmínkou, aby měl myslivec zbrojní průkaz.

Myslivec s puškou čeká na bažanty (ilustrační foto)

„V současné době jsou v kurzech o první lovecký lístek opravdu hlavně ženy. K myslivosti se hlásí kvůli svým loveckým psům, které si pořídily a chtějí je dál rozvíjet v tom, k čemu byli vyšlechtěni. Noví zájemci o myslivost musejí složit zkoušky. Je to běh zhruba na rok. Nejdříve je čeká teorie, vyhledání místního spolku, kde se pořádají myslivecké zkoušky. Teorie se skládá ze sedmi předmětů. Uchazeči o lovecký lístek jsou vzděláváni v teorii a potom získávají zkušenosti z praxe se starším myslivcem přímo v honitbě,“ vysvětluje Jelínek.

Okresní myslivecký spolek sdružuje jednotlivé honitby na svém území. Myslivec je přijat za člena v rámci určité honitby, musí mít povolenku k lovu a působí jen na území, ke kterému má oprávnění.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.